BANDIĆ NA DVA KOTAČA

Znate li kako možete 'biciklom na bus' po Zagrebu?

01.03.2017 u 20:28

  • +3

Milan Bandić predstavio je uslugu BoB

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan

Bionic
Reading

Zagreb ove godine slavi 150. obljetnicu bicikla u gradu na čijim je ulicama s dolaskom proljeća sve više biciklista i biciklistica, a od 1. ožujka u širem gradskom središtu na raspolaganju im stoji usluga 'Biciklom na autobus', čije je korištenje prvoga dana na Mihaljevcu demonstrirao i gradonačelnik Milan Bandić

Uslugom 'Biciklom na autobus' ZET i Grad Zagreb omogućit će biciklistima da svog ljubimca na dva kotača od 1. ožujka do 1. studenog montiraju na specijalno postavljene nosače na zadnjoj strani autobusa na linijama Britanski trg – Mihaljevac (102) i Britanski trg – Kraljevac (103) te na izvanrednoj lini Mihaljevac – Sljeme (140).

Usluga je uz kupnju uobičajene karte potpuno besplatna, a biciklist je dužan najaviti korištenje usluge vozaču, sam postaviti i skinuti bicikl, koristiti prva vrata za ulazak u autobus, izvijestiti vozača do koje će stanice bicikl prevoziti te potvrditi vozaču da je bicikl nakon izlaska i uklonio.

Bicikl se na nosač, na koji istovremeno stanu samo tri bicikla, smije staviti ili s njega ukloniti isključivo na za to predviđenim stajalištima, a osobe mlađe od 18 godina bicikl smiju postavljati samo u nazočnosti odrasle osobe.

Uslugu je sredinom veljače odobrila zagrebačka Gradska skupština premda je bilo prigovora oko njezinih mogućnosti pri čemu je najviše kritike bilo na ograničeno razdoblje njezina korištenja jer ljudi se biciklima sve više voze i to neovisno o vremenskim uvjetima, no gradonačelnik je istaknuo da je riječ o pilot projektu.

ZET je pozvao građane da im dojave dojmove, potrebe i prijedloge vezane uz poboljšanje usluge, a i Bandić ih je, pokazujući kako se postavlja bicikl na nosač, pozvao da iskoriste ovu pogodnost i bicikliraju u širem središtu grada kako bi se njegovo središte što je više moguće, prometno rasteretilo.