URED PREDSJEDNIKA PECNUO

Zna li Kolinda Grabar Kitarović tko je nadležan za oružane snage?

19.08.2014 u 15:56

Bionic
Reading

'Stanje u hrvatskom zrakoplovstvu je, kada je riječ o opremi, više nego jadno, a Oružane snage su u potpunosti zapostavljene', tim je riječima HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović prokomentirala sve češće medijske napise o hrvatskoj vojsci, pritom pozvavši na red i predsjednika Ivu Josipovića kao glavnog zapovjednika Oružanih snaga

Govoreći za emisiju HTV-a 'Studio 4' Grabar Kitarović kritizirala je stanje u Oružanim snagama, ali i sporost pri donošenju strateških odluka vezanih uz budućnost vojske.

'Na dan kada slavimo pobjedu u Domovinskom ratu padne MIG, a Vijeće za nacionalnu sigurnost još se nije sastalo. To održava i stanje u Oružanim snagama općenito, jer one su u potpunosti zapostavljene i najviše ovise o ljudima koji rade u njima. Cijelo vrijeme slušam o tome da odluku o zrakoplovstvu treba donijeti do 2016. i da imamo vremena. Nemamo vremena, 2016. je iza ugla. To je odluka koja se ne donosi izolirano, ona mora biti dio sveopće vizije za razvoj OS, za koju se bojim da smo je izgubili. Strateški dokumenti su nam zastarjeli, oni su iz 2002. Pod hitno treba provesti široku raspravu i na stručnoj i na političkoj razini koja će voditi ka konsenzusu', izjavila je Grabar Kitarović.

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja time je samo ponovila stav njene matične stranke od prije desetak dana, kada se također pozivalo predsjednika Ivu Josipovića da zbog stanja u Oružanim snagama sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Kada će ono biti sazvano priupitali smo danas i u Uredu predsjednika, iz kojeg je stigla poduka o tome tko je odgovoran za raspravu o stanju u vojsci.

Gospođa Grabar Kitarović očito nije upoznata s nadležnostima pojedinih državnih tijela. Za pitanja obrane i Oružanih snaga, pa i borbenog zrakoplovstva, nije nadležno Vijeće za nacionalnu sigurnost, već Vijeće za obranu', poručili su s Pantovčaka.

Sjednica Vijeća za obranu, nastavljaju iz Ureda predsjednika, bit će održana početkom rujna uz sudjelovanje svih njegovih članova. Prema Zakonu o obrani, članovi Vijeća za obranu su predsjednik Republike, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministar obrane Ante Kotromanović, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ministar financija Boris Lalovac, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić, predsjednik saborskog Odbora za obranu HDZ-ov Tomislav Ivić te savjetnik predsjednika RH za obranu Zlatko Gareljić.

'Na sjednici Vijeća za obranu razmatrat će se dokumenti vezani za razvoj oružanih snaga i sustav obrane te aktualna pitanja vezana za obranu i oružane snage', poručili su nam iz Ureda predsjednika.

Zbog izjava Kolinde Grabar Kitarović reagirao je i MORH, koji žali što se Oružane snage koriste kao tema predizbornog nadmetanja.

'Izražavamo žaljenje što Vlada u kojoj je i gospođa Grabar Kitarović bila članica nije prema tada važećem Dugoročnom planu razvoja 2006-2015, u puno boljim gospodarskim vremenima, donijela odluku o uvođenju u operativnu uporabu novog borbenog zrakoplova s čijim je pripremama za uvođenje trebalo započeti 2009. godine. MIG-ovi 21 trebali su završiti svoj radni vijek 2010. godine i s operativnom uporabom trebalo se početi s novim borbenim avionima', kažu u MORH-u.

Osim toga, HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju, poput Ureda predsjednika, prozivaju zbog nepoznavanja koje je vijeće nadležno za obranu i Oružane snage i pritom podsjećaju da 2007. kao članica Sanaderove vlade nakon pada helikoptera u Vukovaru nije tražila sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

MORH joj je spočitnuo korištenje krive terminologije u zrakoplovstvu.

U svom nabrajanju opcija za budućnost zrakoplovstva navela je, vlastito zrakoplovstvo, air policing i kombinaciju regionalnih snaga, čime pokazuje nepoznavanje terminologije, obzirom da se air policing odnosno 'redarstveni nadzor u zraku', provodi u svakoj od tih opcija. Air policing nije opcija za borbeno zrakoplovstvo već je to jedna od najvažnijih zadaća zrakoplovstva u miru', stoji u reagiranju Ministarstva obrane.

Uz to, u Ministarstvu obrane ne mogu se nikako složiti da je stanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva 'više nego jadno'.

'Upravo su u opremu i modernizaciju, ali i u nabavku novih letjelica u posljednje tri godine uložena znatna sredstva. Spomenimo samo remontirane MiG-ove, obnovljenu Protupožarnu eskadrilu, školske zrakoplove na kojima se inače školuju i omanski piloti, transportne helikoptere kojima se obavljaju medicinski letovi i akcije traganja i spašavanja. Tako je primjerice helikopterima HRZ i PZO-a samo u ovoj godini spašeno više od 200 pacijenata, koji se zasigurno ne bi složili s tvrdnjom da je stanje 'više nego jadno'. Izražavamo žaljenje što gospođa Grabar Kitarović smatra kako je naša pobjednička vojska u zapuštenom stanju. Smatramo kako bi trebala uvažiti mnoge provedene kapitalne projekte, koji dokazuju kako se brine o sadašnjosti i budućnosti OS RH, unatoč smanjenom proračunu za obranu', zaključuju u Ministarstvu obrane.

Podsjetimo, već ranije Josipović je u intervjuu za Novi list poručio kako o spremnosti borbenog zrakoplovstva razgovara već dvije godine, podsjetivši pritom da s postojećim resursima imamo osiguranu zaštitu zračnog prostora do 2024.

'Optimalno bi bilo da bez opasnosti po državne financije možemo imati borbene zrakoplove. Inače, sedam je država NATO koje nemaju borbene zrakoplove. Ali, Hrvatska bi bila prva koja je imala borbeno zrakoplovstvo i koja bi ostala bez njega. Naravno da nas ne smije tješiti činjenica da i drugdje padaju avioni, pa i najbolji na svijetu, poput F-35. Ali, nije dobro da se iz nesreće koja se dogodila izvlače zaključci kako nam zrakoplovstvo, a po nekima i cijele oružane snage, ne vrijede ništa. Istina je, tehnika nam zbog finacijskih problema zaostaje. Ljudski faktor zato je iznimno kvalitetan', kazao je Josipović prije desetak dana.