MUKE BROĐANA

Zmajlović: Ne mogu poslati vojsku na rafineriju

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović zaputio se nakon sjednice Vlade, u društvu članova posebne ekspertne skupine, u Slavoniju kako bi se iz prve ruke upoznao s problemima građana Slavonskog Broda vezanim uz onečišćenje zraka koje je nastalo kao posljedica rada bosanskobrodske rafinerije. Odlučio je, kako stoji u najavi, građane izravno informirati što se poduzelo da se riješi problem zagađenja

Otkako je krajem prošlog tjedna zabilježena višestruka koncentracija opasnih plinova u zraku, a mještani Slavonskog Broda doslovno ne mogu izaći na ulicu, između gradonačelnika Mirka Duspare i ministra Mihaela Zmajlovića otvoren je pravi mali verbalni rat. Na kraju je, razočaran ministrovim reakcijama, gradonačelnik Duspara pozvao Zmajlovića da dođe živjeti u Slavonski Brod.

Prije dva dana, Brođani su pod zaštitnim maskama pozvali sugrađane na prosvjed koji je zakazan za večeras, a sve kako bi upozorili na onečišćenje i potaknuli vlasnike da investiraju u pročistače.

Ministar Zmajlović odlučio je barem na jedan dan doći u Brod. Na javnom skupu građanima i predstavnicima udruga predstavit će ono što je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dosad poduzelo kako bi se riješio ozbiljan problem s onečišćenjem u gradu te najavio buduće korake.

'Budući da gradonačelnik Slavonskog Broda, umjesto da Brođane informira o tome što je poduzeo, grubo manipulira javnošću i svojim sugrađanima, smatramo da je direktno obraćanje građanima jedini način informiranja', stoji u najavi ministrovog dolaska u Brod. Doduše, samo nekoliko dana prije ustvrdio je kako zagađenje u zraku koje dolazi iz bosanskobrodske rafinerije nije opasno za zdravlje, unatoč činjenici da su višestruko premašene dozvoljene granice raznih opasnih tvari i plinova te benzena koji građani svakodnevno udišu. Brođani su zatražili ministrovu ispriku.

Ministar Zmajlović potvrdio je, pak, nakon sjednice Vlade kako je dogovorena 'izrada katastra onečišćivača s jedne i druge obale Save', te najavio gradnju nove mjerne postaje kako bi se točno utvrdio izvor onečišćenja u Slavonskom Brodu.

Ne mogu poslati vojsku da riješi problem, jer se radi o susjednoj državi. Poduzeli smo korake da se u razumnom roku riješi problem, odnosno da se rafinerija modernizira kako bi se smanjila emisija sumporovodika koja najviše smeta, iako ima i drugih emisija, ali ih ne osjećamo', rekao je ministar.

Uvjeren je kako će jedino olakšanje Brođanima doći onog dana 'kad neće biti nesnosnog mirisa', no i poručio kako se rješenje neće dogoditi 'u danima i tjednima, nego se radi o mjesecima'. 'Problem nije ni stvoren u nekoliko dana, nego u nekoliko desetaka godina, no siguran sam da ćemo ga riješiti', poručio je Zmajlović.

Na ministrove prethodne izjave reagirao je gradonačelnik Duspara, podsjetivši kako je u travnju ove godine u prostorijama Brodsko-posavske županije održan sastanak izaslanstava koje su predvodili Zmajlovićeva prethodnica Mirela Holy i BiH ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović

Tada je, podsjeća Duspara, potvrđeno da 'Rafinerija nafte Brod uistinu zagađuje zrak u Slavonskom Brodu, a bivša ministrica bila je izrazito ponosna što je upravo ona uspjela dokazati onečišćenje'.

'Na istom sastanku dogovorena je uspostava zajedničke radne skupine koja će pratiti stanje onečišćenja iz Bosanskog Broda i provedbu plana modernizacije rafinerije u segmentu zaštite okoliša. Grad Slavonski Brod do danas nije dobio niti jednu povratnu informaciju o radu ove radne skupine', konstatirao je gradonačelnik Duspara.

Žalosti ga, a i 'pomalo smiješna' mu je ministrova tvrdnja da su 'izneseni prošlotjedni podatci o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu zapravo gruba manipulacija gradonačelnika i pokušaj širenja panike među građanima'.

'Situacija u Slavonskom Brodu nije izmišljena, a to potvrđuje i 15.000 članova grupe na Facebooku 'Kad ako ne sad – Brođani ne dajte da nas truju', čiji su osnivači za danas organizirali prosvjed. Možda bi ministar trebao doći u Slavonski Brod, kako smo ga već zvali ranije, i reći prosvjednicima da ih je njihov gradonačelnik izmanipulirao te da je zrak u Slavonskom Brodu zapravo čist', zaključio je gradonačelnik Mirko Duspara.

Verbalna vatra na relaciji Slavonski Brod – Zagreb tako je nastavljena, Brođani će održati svoj prosvjed, a ministar Zmajlović uputio se u njihov grad. No i dalje ostaje otvoreno pitanje – kako vlasnike rafinerije u Bosanskom Brodu doista i podsjetiti da zagađuju okoliš, a svojim i građanima susjednog grada jednostavno zagorčavaju život te ih, na kraju, primorati da poduzmu kvalitetnije i konkretnije mjere zaštite?