POZIV NA KULTURNU REVOLUCIJU

Žižek: Studenti čine pravu stvar

04.05.2009 u 14:33

Bionic
Reading

Poznati slovenski sociolog, kulturni kritičar, filozof i psihoanalitičar svjetskog glasa Slavoj Žižek koji je došao u Zagreb na Subversive Film Festival održati predavanje i selektirati filmove podržao je akciju hrvatskih studenta

'Oni koji su dovoljno stari među nama sjećaju se 'usmjerenog obrazovanja', posljednjeg pokušaja komunističkog režima u staroj Jugoslaviji da obrazovanje podredi 'društvenoj koristi' i suzi prostor drukčijeg mišljenja. Zapadna Europa ponovo otkriva 'usmjereno obrazovanje' - ono se zove 'bolonjska reforma višeg obrazovanja', što je novi pokušaj da se više obrazovanje podredi potrebama društvene kontrole i regulacije', kazao je Žižek.

Istaknuo je da trebamo kulturnu revoluciju kako bismo se svim raspoloživim sredstvima - uključujući i građansku neposlušnost - borili protiv te opasne tendencije.

'Vi, studenti koji okupirate fakultete, ne samo da činite pravu stvar, već i nužnu stvar. Idite do kraja, ustrajte - bez kompromisa!' poručio je Žižek.

Prosvjed hrvatskih studenta podržala je i Alida Bremer, prevoditeljica i dobra poznavateljica njemačkog visokoškolskog sustava, budući da je predavala na sveučilištima u Münsteru i Giessenu, a sada radi kao stručna suradnica fondacije S. Fischer.

'Optužbe kako studenti puno koštaju porezne obveznike su apsurdne – školovani građani, koji znaju misliti i koristiti demokratske sturkture društva jedina su garancija pravedne raspodjele novca poreznih obveznika', istaknula je Bremer.

Dodala je kako činjenica 'da su studenti u svakom pogledu budućnost nacije u jednom zrelom društvu ne bi trebalo biti sumnje – njemački seljaci danas svi imaju pogone s kompliciranim kompjutorima, radnici koji nisu u stanju stalno se doškolovavati ostaju bez radnog mjesta, a promišljena i sofisticirana kulturna i gastronomska ponuda u Njemačkoj danas zemlju čine turistički atraktivnom'.

'Društvo znanja uključuje sve – obrtnike, radnike, kuhare ili seljake jednako kao akademski obrazovanu populaciju i tek njihova interakcija omogućava solidno gospodarstvo. Velike i moćne nacije kakva je njemačka o tome diskutiraju na svim nivoima – male nacije to bi morale raditi još intenzivnije, jer je znanje ono najvrjednije u što mogu ulagati', poručila je Alida Bremer.