ANDRIJA HEBRANG O ZOR-U

'Živimo bolje od Nijemaca'!

15.06.2010 u 11:32

Bionic
Reading

HDZ je na konferenciji za novinare upozorio hrvatsku javnost da je jedna normalna sindikalna aktivnost dobila politički predznak nakon što je svoj potpis na zahtjev za referendum o ZOR-u dao i predsjednik SDP-a Zoran Milanović

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang tvrdi da sindikati potpomognuti SDP-om dezinformiraju javnost o pravoj svrsi promjena Zakona o radu.

'Oni tvrde da će se novim Zakonom o radu rezati radnička prava, ali dobro znaju da to nije istina, jer se tu radi samo o nastavku pregovaranja oko duljine trajanja prava nakon isteka kolektivnih ugovora', rekao je Hebrang.

Hebrang je upozorio i na to da je politizacija tog problema otišla toliko daleko da je jedan sindikalni čelnik poručio predsjedniku Sabora Luki Bebiću da mu ne pada na pamet staviti ZOR u saborsku proceduru dok sindikati ne završe s prikupljanjem potpisa. Hebrang tvrdi da je to u demokratskim zemljama nedopustivo. Do politizacije scene je došlo u opasnom trenutku, smatra Hebrang, jer je Hrvatska na dva dobra puta - Vlada je donijela plan oporavka koji daje dobre rezultate te uspješno napreduje u pregovorima s EU-om. Hebrang je onda pribjegao brojkama.

'Mi smo u proteklom kvartalu imali najmanji pad BDP-a, što je dokaz da smo se odlijepili od dna. Zahvaljujući potezima Vlade zaustavili smo nizbrdicu. Evo argumenata: od svih europskih zemalja koje imaju stopu nezaposlenosti 9,7, Hrvatska je bolja, no nažalost, i to je visoka stopa. Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj je 9,4, dakle manja nego stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji', rekao je Hebrang.

Potom je usporedio Hrvatsku s puno naprednijom Njemačkom.

'Hrvatska je završila godinu s deficitom proračuna manjim nego što ga je imala Njemačka, a to je znakovito i silno važan podatak za izlazak iz krize. Ukupni dug Hrvatske od 44 milijarde eura je manji od polovice članica Europske unije ako uzmemo omjer duga prema BDP-u. Taj omjer duga je u Hrvatskoj 50 posto BDP-a, a u Njemačkoj je ukupni dug 73 posto ukupnog BDP-a. Dakle, Hrvatska ima dobre temelje za izlazak iz krize, i zato se u ovom trenutku događa takva politizacija i to je njen cilj', objasnio je saborski zastupnik HDZ-a.

Na novinarski upit je li HDZ-ovcima zabranjeno potpisati peticiju za referendum o ZOR-u i ako jest, kako će kažnjavati neposlušne, Hebrang je odgovorio da u HDZ-u nikad nikome ništa nije bilo zabranjeno. 'Jer mi smo, kao što znate, prva hrvatska demokratska zajednica. O tome svatko ima pravo odlučivati u svoje ime i nikakvih zabrana ne bi bilo. Članovi HDZ-a su iskusni političari i vide ovu prozirnu političku igru koja je usmjerena protiv Vlade', naglasio je Hebrang.

Na konferenciji za novinare, osim Hebranga, govorili su i saborski zastupnici Boris Kunst i Krunoslav Markovinović

Bivši sindikalist Kunst se zapitao gdje je Zoran Milanović bio 2004. godine, kada je njegov šef Ivica Račan rezao radnička prava. 'Mislim da je počela predizborna kampanja', zaključio je Kunst.

Markovinović se zapitao što to znači da je Milanović sve više i više spreman preuzeti vlast.

'Je l' to znači da nije spreman ili je gotovo spreman. Je l' to znači da je 2007. godine obmanjivao birače ako je sada sve više i više spreman', smatra Markovinović.