slučaj agrokor

Živi zid: Izbor glavnog konzultanta u Agrokoru primjer klasičnog namještenog natječaja

11.12.2018 u 15:52

Bionic
Reading

Čelnik Živog zida Ivan Sinčić u utorak je rekao novinarima da 'imaju novih saznanja oko Agrokora' koja pokazuju da je izbor Alix Partnersa za glavnog konzultanta u restrukturiranju te kompanije 'klasični hrvatski namješteni natječaj i dobro povezan, premrežen, planiran i izvršen proces'

Sinčić je obznanio da u Živom zidu imaju iskaz Alastaire Beveridgea pred Uskokom koji će, smatraju, zatvoriti mnogo pitanja i potvrditi mnoge teze 'za koje vjeruju da su istinite'.

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić ustvrdio je da je 'Beveridgev iskaz ključna karika koja nedostaje, a s njim dosad nisu izlazili u javnost jer su 'čekali da svi miševi izađu iz svojih rupa i napišu knjige' Beveridge je po Lukanićevim riječima rekao u svom iskazu da je ispred Alix Partnersa stupio u inicijalni kontakt s Markom Delićem, predstavnikom kompanije koja je bila uključena u cijeli taj proces kako bi pokušao doprijeti do Agrokora.

Čuo je da tamo postoje neki problemi pa je početkom ožujka 2017. tražio način da uđe u Agrokor. Taj odnos formaliziran je na način da je došao u Zagreb, gdje se u više navrata sastao se predstavnicima Texo Managementa Branimirom Briceljem, Markom Delićem, Tomislavom Matićem i Antom Ramljakom, prepričao je iskaz Lukanić.

'Prije odabira tvrtke za restrukturiranje, Ramljak je nazvao Beveridgea i rekao mu da će kroz kratko vrijeme poslati dopis u kojem traži određene specifikacije koje u svojoj ponudi čovjek ispred Alix Partnersa treba navesti', kazao je Lukanić, zaključivši da ga je Ramljak na samom početku upoznao s onim što mu treba. Nakon toga uslijedio je sastanak u Agrokoru Ramljaka i Delića s Beveridgeom, a nakon toga izbor savjetnika za restrukturiranje, a to je Alix Partners.

Lukanić je ustvrdio kako se po tim ključnim elementima vidi da je cijela operacija pomno planirana od samog početka i da se sve namiještalo kako bi se teren pripremio za jednog određenog savjetnika za restrukturiranje koji je početkom ožujka došao u Hrvatsku na svoju inicijativu i tražio ljude koji bi ga mogli uvesti u Agrokor i nakon toga preuzeti kompaniju i izvući preko pola milijarde kuna', rekao je Lukanić.

Sinčić je zaključio kako je iz onoga što je Beveridge rekao pred Uskokom jasno da se još od veljače sistematski radilo na inženjeringu da se uđe u Agrokor i da se baš Alix Partners izabere za glavnog konzultanta.

'Nije samo to skandalozno nego je vidljivo da je riječ o namještenom natječaju na način da je Ramljak obavijestio Beveridgea što točno treba raditi da bi baš njegova od pet pristiglih ponuda prošla'. rekao je Sinčić.

Ustvrdio je da je tu riječ o klasičnom hrvatskom namještenom natječaju i dobro povezanom, premreženom, planiranom i izvršenom procesu. Pozvao je ustanove da upotrijebe te informacije i daju i institucionalni epilog cijelom slučaju.

Tu prije svega, kazao je, misli na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje bi te informacije trebalo iskoristiti u procesu protiv Andreja Plenkovića i Bože Petrova, a možda i da obnove procesa protiv Martine Dalić i Zdravka Marića.