dolaze novi vlasnici

Agrokor je završio u ruskim rukama, ali to bi se uskoro moglo promijeniti

06.12.2018 u 20:06

Bionic
Reading

Najveći pojedinačni dioničar Agrokora, ruska banka Sberbank pohvalila se time da već ima zainteresirane kupce za svoj komad tog koncerna. Potencijalni kupci su navodno razni investicijski i 'hedge' fondovi iz Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade, s kojima će Rusi dogovarati tu veliku transakciju

Reuters je u srijedu objavio da najveća ruska banka prikuplja ponude za svoj udio u Agrokoru, što je suprotno ranijim prognozama da će Rusi ostati u Agrokoru na duge staze, dok ga u potpunosti ne restrukturiraju i pripreme za prodaju.

'Sve će ovisiti o cijeni, a za sada razmatramo ponude', kazao je Maksim Poletajev, savjetnik predsjednika Uprave Sberbanka. Dodao je da je Sberbank u razgovorima s raznim investitorima koji bi mogli sudjelovati u refinanciranju Agrokorova duga.

Nakon što je u srpnju potpisana nagodba vjerovnika u Agrokoru i nakon što je postala pravomoćna po sudskoj presudi Sberbank je postao najveći pojedinačni vlasnik Agrokora s udjelom od 39,2 posto. Sberbank je došao do dominantnog udjela 'zahvaljujući' obilnom kreditiranju bivšeg vlasnika Ivice Todorića, kojem su pozajmili više od 1,1 milijarde eura.

Kada i ako Sberbank uspije prodati svoj udio u koncernu, bitan vlasnički udio ostat će drugoj ruskoj banci - VTB-u, koji drži 7,5 posto udjela u novom Agrokoru.

Poslije Sberbanka, drugi najveći suvlasnik Agrokora su 'imatelji obveznica', koje predvodi famozni fond Knighthead iz SAD-a. Oni drže 24,9 posto vlasništva, a slijede ih domaće financijske institucije, ponovno pretežito banke poput Zagrebačke banke i Erstea koje imaju 15,3 posto udjela.

Na kraju su dobavljači koji zajedno drže 4,7 posto vlasništva, a među njima najveće pojedinačne udjele imaju Adris grupa (1,4 posto), Franck (1,3 posto) te Saponija i Sokol Marić, svaki s po 0,6 posto udjela u novom Agrokoru.

  • +25
Glasanje o nagodbi u Agrokoru Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić