Agrokor objavio:

'Prihodi su nam dosegli 20 milijardi kuna, a naknade savjetnicima bile su među najnižima u svijetu'

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 11.12.2018 16:23
  • Objavljeno 11.12.2018 u 15:42
Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Objavljeno je 20. mjesečno izvješće o poslovanju 16 kompanija iz tri poslovna segmenta Agrokora - Maloprodaje i veleprodaje, Prehrane i Poljoprivrede. Izvješće se odnosi na razdoblje od 11. studenog do 10. prosinca 2018. godine, u kojem su kompanije realizirale gotovo 20 milijardi kuna prihoda, pri čemu EBITDA za razdoblje iznosi milijardu i 708 milijuna kuna i na razini je planiranih vrijednosti

Najveći doprinos operativnom rezultatu dale su kompanije iz područja Prehrane, čija je EBITDA bila za gotovo 70 milijuna kuna veća od plana, te Maloprodaja i veleprodaja koja je imala 28,7 milijuna kuna ili 7,2 posto veću EBITDA od planirane.

Nositelj operativne dobiti Maloprodaje je Konzum jer je premašio plan prihoda, kao i zadani plan EBITDA-e. Konzum je u prvih deset mjeseci premašio plan prihoda od prodaje za 1,2 posto, dok je prihod od prodaje u maloprodajnom poslovanju nadmašio plan za 4,4 posto na godišnjoj razini. Tako je Konzum povećao svoju EBITDA za čak 143,7 milijuna kuna u odnosu na plan.

U segmentu Prehrane visokom rastu operativne dobiti doprinijele su sve kompanije obuhvaćene izvješćem. Pritom treba posebno istaknuti Ledo d.d. i Ledo Čitluk, koji su premašili plan i prihoda i EBITDA, kao i Frikom, koji je imao 31 milijun kuna veću EBITDA u odnosu na plan.

Poljoprivreda ima najveći utjecaj na ukupni pad prihoda na razini Agrokor grupe jer se u poljoprivredi nastavio trend pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi, kao i pad cijena polutvrdog sira. U narednom razdoblju se, međutim, predviđa blag rast cijena prasadi i svinjskog mesa.

Uz redovne aktivnosti, intenzivno se radi na implementaciji nagodbe, u čiju je provedbu već uključeno više od 350 ljudi. Do kraja ove godine bit će definirani svi planovi, a početak implementacije se očekuje početkom iduće godine. Projekt implementacije nagodbe trebao bi se zaključiti u prvoj polovici 2019. godine.

Izvješće donosi i pregled operativnih troškova Agrokora d.d. za razdoblje od 10. travnja 2017. godine do 31. listopada 2018. godine, tijekom 18 mjeseci postupka izvanredne uprave, koji su ukupno iznosili 1,3 milijarde kuna. U okviru toga iznosa, iskazan je i trošak Agrokora od 726 milijuna kuna za savjetničke tvrtke i odvjetničke urede koji su kao pravni, financijski i savjetnici za restrukturiranje bili angažirani u postupku izvanredne uprave Agrokora. Taj iznos uključuje naknade za uspješnost onima zbog kojih su postignuti svi uvjeti kada je odlukom Visokog trgovačkog suda nagodba postala pravomoćna.

Od 726 milijuna kuna troška Agrokora za savjetnike, naknade savjetnicima čine oko 88 posto iznosa, odnosno 85,3 milijuna eura, dok je gotovo 11 posto ukupnog iznosa, odnosno oko 10,4 milijuna eura, prihod državnog proračuna, temeljem PDV-a koji je Agrokoru nepriznati trošak.

Kriza u Agrokoru

Kriza u Agrokoru

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

Restrukturiranje Agrokora bio je jedan od najkompleksnijih takvih procesa prošle godine provedenih u svijetu. Naknade savjetnicima u sličnim procesima kreću se uobičajeno od jedan do pet posto ukupnog duga. Ukupne naknade isplaćene svim savjetnicima uključenim u restrukturiranje Agrokora čine 1,1 posto ukupnog duga kompanije i u donjem su dijelu raspona usporedivih međunarodnih naknada.

Istodobno, usprkos izvanrednoj situaciji i spašavanju kompanije čiji se ukupni dug popeo na 7,7 milijardi eura, naknade za savjetnike ne odskaču značajno od savjetničkih troškova koje je Agrokor imao u prethodnim godinama, za vrijeme bivše uprave. Primjerice, u 2014. godini, kada je Agrokor preuzimao Mercator, savjetnicima je plaćeno oko 334 milijuna kuna, odnosno oko 20 posto manje nego 424 milijuna kuna, koliko su iznosile naknade savjetnika izvanredne uprave gledano na razini godine dana.

  • +9
  • +6

Fabris Peruško i Irena Weber

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Dodatno, u cijelom procesu izvanredne uprave sudjelovale su dvije savjetničke radne skupine, angažirane u različitim vremenskim razdobljima postupka. Savjetnici Grupe A bili su aktivni najvećim dijelom tijekom cijelog postupka izvanredne uprave na poslovima financijskog i operativnog restrukturiranja i pripreme nagodbe te upravljanja brojnim pravim postupcima, a manji broj savjetnika radi i na implementaciji nagodbe. Toj je grupi do listopada 2018. godine isplaćeno ukupno 69,4 milijuna eura naknada s nagradama za uspjeh, što uključuje isplate za dosadašnji rad dijela savjetnika na implementaciji nagodbe.

Na zahtjev privremenog vjerovničkog vijeća, savjetnici Grupe B uglavnom su bili angažirani u razdoblju od svibnja do srpnja 2018. radi provjere svih izračuna i teksta nagodbe te kako bi pružili podršku vjerovnicima u pregovorima oko nagodbe. Ukupna naknada za ovu savjetničku skupinu, s nagradama za uspjeh, iznosi oko 15,9 milijuna eura.

Nagrade savjetnicima Agrokora

Nagrade savjetnicima Agrokora

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

Postupak izvanredne uprave priznat je kao insolvencijski postupak u Engleskoj i Walesu u studenom 2017., u Švicarskoj u veljači 2018. te u SAD-u, po Poglavlju 15, u studenom 2018. godine. Zakon o postupku izvanredne uprave u srpnju 2018. Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća postao je dio popisa zakona koji se priznaju kao insolvencijski postupci na cijelom području Europske unije. Sukladno tome, u ukupnom iznosu naknada savjetnika naknade pravnih stručnjaka sudjeluju s 35 posto.

'Uz znanje i iskustvo savjetnika, restrukturiranje Agrokora provedeno je efikasno i u vrlo kratkom roku. Cjelokupni trošak restrukturiranja Agrokora snosili su vjerovnici, odnosno novi vlasnici te nije bilo nikakvog troška za porezne obveznike Republike Hrvatske', priopćeno je iz kompanije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!