vojvođanski hrvati

Žigmanov o zlouprabi novca: Ovo su teške optužbe, do sada nezabilježene od osnivanja ove institucije!

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.09.2020 16:17
  • Objavljeno 21.09.2020 u 16:17
Tomislav Žigmanov

Tomislav Žigmanov

Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) Tomislav Žigmanov odbacio je u ponedjeljak kao lažne optužbe i kritike da zloupotrebljava novac institucija hrvatske manjine u Srbiji, napose ZKVH-a, koje su prošloga tjedna izrekli predstavnici dvije hrvatske udruge građana

„To su lažne optužbe“, izjavio je Žigmanov na konferenciji za novinare u sjedištu ZKVH-a i pozvao mjerodavne inspekcije da ispitaju navode i financijsko poslovanje Zavoda.

„S indignacijom odbacujemo tvrdnje da u poslovanju ZKVH-a ima bilo kakvih nepravilnosti koje bi imale moralne, prekršajne ili krivične implikacije, kako nam se spočitava. Ovo su teške optužbe, do sada nezabilježene od osnivanja ove institucije! Držimo krajnje neodgovornim iste iznositi u javnost bez ikakvih dokaza“, naveo je ravnatelj ZKVH-a, koji je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Poslovanje ZKVH-a, dodao je, „stalno prati Pokrajinska vlada Vojvodine te svaki donator od kojeg dobivamo namjenska sredstva za naše programe“.

„Poznato je kako se sva sredstva koja dođu na račun Zavoda moraju do određenog roka i opravdati, što se svih ovih godina i činilo. U suprotnome, nitko više Zavodu ne bi dao novac za rad“, zaključio je Žigmanov i kritičare optužio da zbunjuju javnost.

Čelnici Hrvatskog građanskog saveza (HGS) i Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) Tomislav Stantić i Zvonimir Perušić, na konferenciji za novinare pojedinih medija u Subotici u petak, objavili su da je poslovanje ZKVH-a netransparentno, da se uskraćuju informacije o poslovanju, donacijama iz inozemstva i isplatama za honorare.

Tomislava Žigmanova su optužili da zloupotrebljava sredstva stranke koju vodi, Hrvatskog nacionalnog veća (HNV), Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“.

Predsjednik HGS-a je rekao, kako prenosi lokalni portal „Magločistač“, da su sve četiri hrvatske institucije pod vodstvom i utjecajem jednog čovjeka i da ni samim vijećnicima nije omogućena potpuna kontrola i uvid u financijsko poslovanje HNV-a.

HGS i HDF i ranije su iznosili kritike na račun aktualnog vodstva hrvatske manjine, napose Tomislava Žigmanova.

Njihovi istupi bili su učestali pred izbore, lokalne i za Hrvatsko nacionalno vijeće, ali na njima nisu uspijevali skupiti dovoljan broj glasova za utjecaj na odluke vodstva zajednice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!