obnova nakon potresa

Zidovi tipskih kuća za Baniju su pretanki; proizvođači šokirani, a državni tajnik smiruje: To je bio samo okvirni dokument

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2021 11:03
  • Objavljeno 14.12.2021 u 09:48
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: screenshot RTL

Zidovi tipskih kuća za Baniju su pretanki, piše u utorak Jutarnji list, navodeći da su se domaći proizvođači građevinskog materijala pobunili zbog predloženih zamjenskih kuća koje će država napokon početi graditi za stradalnike od razornog potresa.

Debljina zida od 19 centimetara u seizmički je aktivnim područjima neprihvatljiva (Euro-kod 8 propisuje da bi trebala biti najmanje 20 centimetara), a upravo takva predložena je u tzv. Knjizi standarda, dokumentu koji je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje dostavio zainteresiranim proizvođačima koji su se odazvali javnom pozivu za iskaz interesa za gradnju tipskih zamjenskih obiteljskih kuća stradalih u potresu na Banovini.

Vladajući su, podsjeća dnevnik, protekli tjedan predstavili projekte tipskih obiteljskih kuća te višestambenih zgrada koje bi se trebale graditi na Banovini, a tim povodom krajem studenoga objavili su javni poziv za iskaz interesa te su svima onima koji su ga pokazali dostavili spomenutu Knjigu standarda.

"... Naručitelj je izradio Knjigu standarda koja sadrži podatke o vrstama materijala i opreme s osnovnim tehničkim karakteristikama. Svrha je definiranja standarda ujednačavanje kvalitete korištenih materijala, kao i funkcionalnosti sagrađenih kuća", navodi se u dokumentu koji je zainteresiranima dostavio Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Tipske kuće

Izvor: Screenshot / Autor: screenshot RTL

"Knjigu standarda dostavljamo vam na uvid kako bismo vam omogućili kvalitetniju pripremu za objavu postupaka nabave za izgradnju tipskih obiteljskih kuća prema izrađenim projektima s troškovnicima", nadalje se dalje.

Većina proizvođača koja je iskazala interes ostala je u šoku kad je vidjela spomenuti dokument, a Jutarnji list neslužbeno doznaje da su sve te kritike ovih dana iz Hrvatske udruge poslodavaca uputili i samom Ministarstvu graditeljstva te Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Naime, proizvođači su reagirali jer spomenuta knjiga ne samo da sadrži zastarjele informacije, nego su neke od njih i u suprotnosti s osnovama gradnje u seizmički aktivnim područjima, a koje propisuje Eurokod 8. Međutim, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek objašnjava da je Knjiga standarda poslana zainteresiranim proizvođačima kao "okvirni dokument kojim su željeli standardizirati određene materijale", donosi Jutarnji list.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!