MASOVNA POŠAST

Žene umiru od raka jer nemaju optimalnu skrb, čak ni na Zapadu. Evo što bi ih moglo spasiti

28.09.2023 u 18:09

Bionic
Reading

Zdravstveni stručnjaci pozivaju na 'feministički pristup' raku nakon što je otkriveno da svake godine u 185 zemalja prerano umre oko 2,3 milijuna žena: 1,5 milijuna smrti može se spriječiti ranim otkrivanjem i prevencijom, a dodatnih 800.000 života bilo bi spašeno da imaju pristup odgovarajućem liječenju. Čak i u najrazvijenijim zemljama žene masovno umiru jer im je uskraćena optimalna njega

Kao jedan od vodećih ubojica žena, rak je ujedno jedan od tri glavna uzroka prerane smrti u gotovo svim zemljama na svim kontinentima. U Britaniji, primjerice, godišnje nepotrebno umre oko 24.000 žena u dobi od 30 do 69 godina. Njihova smrt mogla se izbjeći prevencijom i boljim dijagnosticiranjem u šest od deset slučajeva, a preostala četiri slučaja mogla su biti spriječena pravodobnijim i kvalitetnijim liječenjem, pokazalo je veliko međunarodno istraživanje objavljeno u časopisu Lancet.

No upravo rodna nejednakost i diskriminacija smanjuju mogućnosti žena da izbjegnu rizike od raka, reducirajući njihove šanse da dobiju pravovremenu dijagnozu i kvalitetnu skrb. Najveće izvješće te vrste, koje je proučavalo žene i njihovo obolijevanje od raka u 185 zemalja, otkrilo je da nejednaka dinamika moći u društvu na globalnoj razini ima 'iznimne negativne utjecaje' na to kako one doživljavaju prevenciju i liječenje te bolesti.

'Rasprave o raku kod žena često se fokusiraju na 'ženske karcinome', poput raka dojke i grlića maternice. Ali oko 300.000 žena mlađih od 70 godina umre svake godine od raka pluća, a 160.000 od raka debelog crijeva: to su dva od tri glavna uzroka smrti od raka kod žena u svijetu', rekla je dr. Isabelle Soerjomataram, dopredsjednica Lancetove komisije.

Nadalje, posljednjih desetljeća u mnogim bogatim zemljama smrtnost od raka pluća kod žena bila je veća nego smrtnost od raka dojke. Industrija duhana i alkohola cilja marketing posebno za žene, pa Soerjomataram kaže da je vrijeme da se vlade tome suprotstave rodno specifičnim politikama koje povećavaju svijest i smanjuju izloženost tim čimbenicima rizika, prenosi Guardian.

Milijun djece bez majki zbog raka

Također je potrebno bolje ispitivanje uzroka i čimbenika rizika za rak kod žena jer su oni manje poznati u usporedbi s onim kod muškaraca.

'Od tri milijuna odraslih mlađih od 50 godina kojima je dijagnosticiran rak u 2020., dvije od tri osobe bile su žene', rekla je dr. Verna Vanderpuye, dopredsjednica komisije. 'Rak je vodeći uzrok smrtnosti kod žena i mnoge umiru u najboljim godinama života, ostavljajući za sobom oko milijun djece samo u 2020. godini', napomenula je, dodajući kako se vjeruje da će bavljenje čimbenicima kroz feministički pristup poboljšati situaciju.

Mnoštvo čimbenika može ograničiti šanse žena da izbjegnu rizik od raka te dobiju brzu dijagnozu i kvalitetnu njegu, prema studiji. Njih oko 1,3 milijuna svih dobi umrlo je 2020. godine zbog četiri glavna čimbenika rizika za rak: duhana, alkohola, pretilosti i infekcija. No uzroci raka i čimbenici rizika nedovoljno su poznati i prepoznati. Primjerice, samo 19 posto žena na pregledima raka dojke u Ujedinjenom Kraljevstvu upoznato je s tim da je alkohol jedan od većih rizika, kao i da su prekomjerna tjelesna težina i pušenje također među čimbenicima koji se mogu otkloniti.

Dominantan patrijarhat

Istraživači tvrde da patrijarhat dominira tretmanom i istraživanjem raka, kao i kreiranjem javnozdravstvenih politika, te žele da se rod uzme u obzir u svim politikama i smjernicama kao dio 'feminističkog pristupa raku'.

'Globalno gledano, zdravlje žena često je usmjereno na reproduktivno zdravlje i zdravlje majki, usklađeno s uskim antifeminističkim definicijama vrijednosti i uloge žena u društvu, a rak je i dalje nedovoljno zastupljen', rekla je dr. Ophira Ginsburg, viša savjetnica za klinička istraživanja u Centru za globalno zdravlje Nacionalnog instituta za rak i supredsjedateljica Lancetove komisije. Prof. Nirmala Bhoo-Pathy dodala je da se 'od žena često očekuje da prioritet daju potrebama svojih obitelji nauštrb vlastitog zdravlja, što ponekad dovodi do odgađanja traženja zdravstvene zaštite'.

'Naše povjerenstvo naglašava da rodne nejednakosti značajno utječu na iskustva žena s rakom. Kako bismo to riješili, moramo ga smatrati prioritetnim problemom u zdravlju žena i pozivamo na trenutno uvođenje feminističkog pristupa raku', zaključila je dr. Ginsburg.