ZLOSTAVLJANJE NA POSLU

'Žena njenih godina mora imati uredan spolni život, to je bitno za zdravlje'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Lani je obrađivano 420 pritužbi zlostavljanih žena, a većina se odnosila na područje rada i zapošljavanja.Čak 42,5 posto pristiglih pritužbi odnosi se na spolno uznemiravanje žena, uglavnom od strane njima nadređenih osoba

Pritužbe vezane uz zapošljavanje i rad, socijalnu sigurnost, zdravstveno i mirovinsko osiguranje predstavljaju 58,5 posto svih predmeta o kojima je tijekom prošle godine odlučivala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Na diskriminaciju, kada je riječ o području zapošljavanja i rada, u čak 62,5 posto slučajeva ukazivale su žene, piše Novi list

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u svom godišnjem izvještaju o radu navodi i kako statistički pokazatelji pokazuju daljnje pogoršanje nepovoljnog položaja žena na tržištu rada, pri čemu posebno zabrinjava izuzetno niska stopa radne aktivnosti žena koja iznosi tek 39,1 posto.

Ukazuje i na radno uvjetovanu segregaciju žena na tržištu rada koja je usko vezana uz jaz u plaćama između žena i muškaraca te naglašava kako je na domaćem tržištu rada i dalje čvrst takozvani 'stakleni strop' koji otežava profesionalno napredovanje žena na najutjecajnije pozicije.

Opisom četiri slučaja, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zorno je ukazala na problem uznemiravanja i spolnog uznemiravanja na radnom mjestu. Većina pojedinačnih pritužbi, a ukupno je lani obrađivano 420 takvih pritužbi, odnosila se na područje rada i zapošljavanja. Pritom se 42,5 posto pritužbi odnosilo na spolno uznemiravanje u području zapošljavanja i radnih odnosa. Sve te pritužbe podnijele su isključivo žene, a u većem broju slučajeva radilo se spolnom uznemiravanju od strane njima nadređenih osoba.

'Žena njenih godina mora imati uredan spolni život, to je bitno za zdravlje', svaka žena treba 'zaštitnika' koji će joj pomoći na poslu i u privatnom životu te brinuti za njenu karijeru – samo je dio argumentacije kojom se žene na radnom mjestu nagovaralo na spolni odnos. Praksa ide dalje od verbalnog uznemiravanja.

Žrtve bivaju zlostavljane na najrazličitije načine, pa tako i brojnim SMS-ovima tijekom i izvan radnog vremena, a poruke su, kako se navodi u izvješću, kombinacija molbi i prijetnji nekim zlom. Primale su, primjerice i slikovne poruke 'koje prikazuju spolni organ zlostavljača'. Među oblicima uznemiravanja i spolnog uznemiravanja je i 'internetsko objavljivanje vulgarnosti o žrtvi, dodirivanje intimnih dijelova tijela čak i na javnom mjestu, često pred svjedocima, fizički nasrtaji koji graniče s pokušajima silovanja, fizički napadi i udarci raznim predmetima'.

Kako bi se suzbilo uznemiravanje i spolno uznemiravanje u radnim odnosima, pravobraniteljica je lani u suradnji sa ženskim sekcijama triju sindikalnih centrala izradila vodič i letak kojem je cilj upoznati sindikalne povjerenike i pravnike sa svim oblicima diskriminacije na radnom mjestu, a posebno sa spolnim uznemiravanjem i uznemiravanjem temeljem spola.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!