POVRATAK IZ TURSKE

Zelenski vratio zapovjednike obrane Mariupolja i Azovstala u domovinu

08.07.2023 u 16:56

Bionic
Reading

Zapovjednici Azova i marinaca u Istanbulu su se nalazili u kućnom pritvoru, prema dogovoru postignutom s Rusijom i Turskom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Tursku, gdje je razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a po povratku je objavio video kojim je otkrio da se u domovinu s njime vraćaju zapovjednici obrane Mariupolja i Azovstala, prenosi Novi list.

Zapovjednici tada pukovnije, danas brigade Azov Nacionalne garde Ukrajine i 36. brigade marinaca koji su na početku ruske invazije na Ukrajinu više od 80 dana branili opkoljeni južni lučki grad na Azovskom moru nakon predaje čeličane Azovstal, posljednje točke otpora u Mariupolju, završili su u ruskom zarobljeništvu.

No, oko četiri mjeseca poslije, 21. rujna 2022. godine, u sklopu razmjene s ruskim okupatorima oslobođeno je 215 ukrajinskih branitelja. U sklopu te razmjene u Rusiju su vraćeni proruski političar i oligarh Viktor Medvedčuk, koji je s Vladimirom Putinom povezan i kumstvom, i 55 okupatora.

Međutim, zapovjednici obrane Mariupolja i Azovstala, inzistirala je tada Rusija, nisu se mogli vratiti svojim obiteljima, već su bili poslani u Istanbul.

Ranije se spominjalo da je dogovor takav da će u svojevrsnom kućnom pritvoru u Turskoj morati dočekati kraj rata. Za njihovu je sigurnost garantirao osobno turski predsjednik Erdogan.

No, Zelenski ih je sada, prema svemu sudeći u dogovoru s Erdoganom, odlučio vratiti kući, svojim obiteljima.

“Vraćamo se kući iz Turske i vraćamo kući naše heroje. Ukrajinski vojnici Denis Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Serhij Volinskij, Oleg Homenko i Denis Šlega konačno će biti sa svojim obiteljima. Slava Ukrajini!”, objavio je Zelenski na svojim društvenim mrežama.