OBRAMBENA OPREMA

Zelenski traži od Južne Koreje protuzračne sustave

30.05.2023 u 13:03

Bionic
Reading

Ukrajina se 'očajnički nada' da će joj Južna Koreja osigurati obrambenu vojnu opremu kao što su protuzračni sustavi za obranu od ruskih napada, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za južnokorejske novine

Zelenski je zahvalio Južnoj Koreji na obećanju da će poslati vozila za razminiranje i humanitarnu pomoć u ukupnom iznosu od oko 230 milijuna dolara, ali je rekao da Ukrajina želi protuzračne sustave i sustave za rano upozoravanje, izvijestio je u utorak dnevnik Chosun Ilbo.

'Znam da postoje mnoga ograničenja u vezi s potporom oružjem, ali ta se načela ne bi trebala primjenjivati na obrambene sustave i opremu za zaštitu naše imovine', rekao je Zelenski spomenutim novinama.

'Protuzračni sustav nije oružje, već isključivo obrambena oprema. Moramo imati nebeski štit kako bismo ponovno izgradili Ukrajinu i očajnički se nadam da će nas Južna Koreja podržati u tom području', dodao je. Istaknuo je da će južnokorejski sustav ranog upozoravanja pomoći u obrani njegove zemlje od ruskih zračnih napada.

Američki saveznik i veliki izvoznik oružja, Južna Koreja dosad je isključivala mogućnost slanja vojne pomoći Ukrajini, usprkos sve većem pritisku Washingtona i Europe, zbog poslovnih veza s Rusijom i utjecaja Moskve na Sjevernu Koreju.

Predsjednik Yoon Suk Yeol je u intervjuu za Reuters u travnju signalizirao mogućnost promjene, poručivši da bi Seulu moglo biti teško nastaviti pružati samo humanitarnu i financijsku pomoć ako se Ukrajina suoči s napadom na civile velikih razmjera ili 'situacijom koju međunarodna zajednica ne može oprostiti'.

Yoon i Zelenskij sastali su se prvi put ovog mjeseca na marginama samita čelnika skupine G7 u Japanu, nakon čega je Seul obećao isporuku opreme za razminiranje i dodatnu humanitarnu pomoć. Zelenski je također zatražio vojnu potporu Južne Koreje u video obraćanju južnokorejskim zastupnicima u travnju. Tada je zatražio, između ostalog, oklopna vozila te protuzračno, protutenkovsko i protubrodsko oružje.