GORJELE ZGRADE

Rusi optužili Ukrajinu za jutrošnji napad dronovima na Moskvu, oglasio se Kijev

30.05.2023 u 07:32

Bionic
Reading

U napadu dronova u utorak rano ujutro pogođeno je nekoliko zgrada u Moskvi, pri čemu je zabilježena 'manja' šteta i nije bilo ozbiljnijih ozljeda, rekao je gradonačelnik glavnog grada Rusije Sergej Sobjanin

Nekoliko dronova je palo na zgrade te nanijelo manju štetu. Ruski istražni odbor istražuje napad.

'Sve hitne službe grada izašle su na mjesto nesreće', rekao je Sobjanin. Naveo je da su dvije osobe zatražile liječničku pomoć, od kojih je jedna hospitalizirana, te dodao da 'nema smrtnih slučajeva i nitko nije teže ozlijeđen'.

Stanari dvaju stambenih blokova bili su evakuirani, ali su se kasnije vratili. Nekoliko dronova je palo na zgrade te nanijelo manju štetu. Ruski istražni odbor istražuje napad.

Oglasilo se i rusko ministarstvo obrane koje tvrdi da Kijev stoji iza 'terorističkog napada' dronovima na Moskvu. Priopćili su i da je osam bespilotnih letjelica sudjelovalo u napadu te da su ih sve uništile rakete protuzračne obrane u prilazima gradu.

'Jutros je kijevski režim izveo teroristički napad bespilotnim letjelicama na objekte u Moskvi. U napadu je sudjelovalo osam bespilotnih letjelica. Sve neprijateljske bespilotne letjelice su pogođene.

Tri od njih su potisnute elektroničkim ratovanjem, izgubile su kontrolu i skrenule s cilja. Još pet dronova oboreno je raketnim sustavom zemlja-zrak Pancir-S u moskovskoj regiji ', izvijestilo je rusko ministarstvo obrane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nalazi se u Kremlju i obaviješten je o napadima dronovima u Moskvi, rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov, te dodao da su ruska protuzračna obrana i ministarstvo obrane dobro djelovali tijekom napada. Peskov tvrdi da iza napada stoji 'kijevski režim'.

Na pitanje Associated Pressa postoji li zabrinutost u Kremlju da 'specijalna vojna operacija' ugrožava ruske građane, Peskov je rekao da napadi na Rusiju 'još jednom potvrđuju potrebu za nastavkom ove posebne vojne operacije i postizanjem postavljenih ciljeva'. Ustvrdio je da 'trenutačno ne postoji nikakva prijetnja za stanovnike Moskve i Moskovske regije'.

Odgovor Ukrajine na optužbe

Oglasio se i pomoćnik ukrajinskog predsjednik Mihajlo Podoljak te komentirao optužbe Rusije da Ukrajina stoji iza napada.

Ustvrdio je da Ukrajina 'nije bila izravno uključena u jutrošnji napad dronovima na Moskvu', ali da 'uživaju u promatranju događaja' te da 'predviđaju porast takvih napada'.

  • +3
Napad dronovima u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ruski zastupnik Maksim Ivanov rekao je da je to bio najozbiljniji napad na Moskvu od nacističkih napada tijekom Drugog svjetskog rata, rekavši da nijedan građanin sada ne može izbjeći ono što je 'nova stvarnost'.

'Ili ćete pobijediti neprijatelja jedinstvenom šakom ili će neizbrisiva sramota kukavičluka, kolaboracije i izdaje progutati vašu obitelj', rekao je.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje nešto što izgleda kao da je oboren dron i oblak dima koji se uzdiže iznad horizonta Moskve. Zračne luke u Moskvi ostale su otvorene.

Ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama unutar Rusije posljednjih su tjedana sve intenzivniji. New York Times je izvijestio da američke obavještajne službe vjeruju da Ukrajina stoji iza napada dronovima na Kremlj ranije ovog mjeseca. Ukrajina nije javno priznala pokretanje napada na ciljeve unutar Rusije.

Rusko istražno povjerenstvo priopćilo je da je više dronova oboreno te da je došlo do manje štete zbog pada olupine, ali nije rekao koliko je dronova napalo. Telegram kanal Baza, koji ima dobre izvore među ruskim sigurnosnim službama, rekao je da je oko 25 dronova napalo Moskvu.

Ruska televizija citirala je neidentificirani izvor iz ministarstva unutarnjih poslova koji je rekao da je oboreno više od 10 dronova. Andrej Vorobjov, guverner Moskovske oblasti, rekao je na Telegram kanalu da je nekoliko dronova oboreno dok su se približavali Moskvi.