jačanje obrane od rusije

Zelenski i Biden potpisali važan dugoročni ugovor o sigurnosnoj suradnji, evo detalja

13.06.2024 u 23:01

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski su u četvrtak potpisali 10-godišnji bilateralni sigurnosni sporazum s ciljem jačanja obrane Ukrajine od ruskih osvajača i približavanja Ukrajine članstvu u NATO-u

Sporazum, potpisan na marginama summita G7 u Italiji, ima za cilj obvezati buduće američke administracije na potporu Ukrajini, čak i ako bivši predsjednik Donald Trump pobijedi na izborima u studenom, rekli su dužnosnici.

"Naš cilj je dugoročno ojačati ukrajinsku obranu i sposobnosti odvraćanja", rekao je Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zelenskim.

Rekao je da je poruka G7 ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu "Ne možete čekati da odustanemo. Ne možete nas podijeliti." Grupa bogatih nacija također je pristala na kredit od 50 milijardi dolara za Ukrajinu uz pomoć profita od zamrznute ruske imovine. Američko-ukrajinski sigurnosni sporazum okvir je za dugoročne napore da se pomogne u razvoju ukrajinskih zastarjelih oružanih snaga i služi kao korak ka konačnom članstvu Ukrajine u NATO-u, navodi se u tekstu.

Ukrajinski predsjednik nazvao je sporazum povijesnim, rekavši da je on most prema konačnom članstvu njegove zemlje u NATO-u. “Ovo je sporazum o sigurnosti, a time i o zaštiti ljudskih života”, rekao je. Zelenski je dugo tražio članstvo u NATO-u, ali saveznici nisu uspjeli učiniti taj korak. Zapadni savez svaki napad pokrenut na jednu od svoje 32 članice smatra napadom na sve prema članku 5. Sjevernoatlantskog ugovora.

  • +6
Volodimir Zelenski Izvor: EPA / Autor: OLIVIER MATTHYS / POOL

U slučaju oružanog napada ili prijetnje takvim protiv Ukrajine, najviši dužnosnici SAD-a i Ukrajine sastat će se u roku od 24 sata kako bi se posavjetovali o odgovoru i utvrdili koje su dodatne obrambene potrebe potrebne Ukrajini, stoji u sporazumu. Prema sporazumu, Sjedinjene Države ponovno izražavaju svoju potporu ukrajinskoj obrani njezinog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, usred obnovljenog pritiska Rusije na istočnoj fronti Ukrajine. Također ocrtava planove za razvoj obrambene industrije Ukrajine i proširenje njene vojske.

Ukrajina treba "značajnu" vojnu silu i održiva ulaganja u svoju obrambenu industrijsku bazu u skladu sa standardima NATO-a, stoji u tekstu. To će omogućiti dvjema zemljama razmjenu obavještajnih podataka, održavanje programa obuke i vojnog obrazovanja te kombinirane vojne i vježbe. Budući da Trump vodi pred Bidenom u mnogim izbornim anketama, budućnost sporazuma ostaje nejasna.

Joe Biden Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je u srijedu rekao da sporazum neće sadržavati obvezu da Washington rasporedi američke vojnike u Ukrajini niti obvezu da Kijevu pošalje određene sustave naoružanja. Njihov dogovor nije ratificirao Kongres, što znači da će ga Donald Trump, bude li izabran za predsjednika u studenom, moći ukinuti.

Trump je izrazio skepticizam prema nastavku borbe Ukrajine, rekavši u jednom trenutku da će okončati sukob prvog dana na vlasti. Trump se također zalagao da Europa preuzme veći teret potpore Kijevu. Petnaest zemalja je već sklopilo slične dugoročne sigurnosne aranžmane s Ukrajinom, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.