NJEMAČKA PRESLAGIVANJA

Zeleni u napadu na mjesto gradonačelnika Berlina

21.10.2010 u 15:36

Bionic
Reading

Renate Künast, liderica Zelenih, koji u Berlinu uživaju podršku 30 posto birača, sprema se u borbu protiv dugogodišnjeg gradonačelnika, socijaldemokrata Klausa Wowereita

Berlinski ogranak Zelenih poziva 5. studenoga svoje brojno članstvo i simpatizere, a među njima i one u javnosti poznate, da im se te večeri pridruže u Muzeju komunikacija. Mjesto okupljanja pažljivo je izabrano, s obzirom da se u muzeju održava izložba na temu glasina, a upućeni njemački mediji su danas potvrdili glasine da će se jedna od čelnica Zelenih Renate Künast, supredsjednica njihovog kluba zastupnika u Bundestagu, kandidirati za gradonačelnicu Berlina.

Špekulacije o tome hoće li se Künast uputiti u bitku s dugogodišnjim gradonačelnikom, socijaldemokratom Klausom Wowereitom, traju već mjesecima, a dosad se nije ništa konkretno znalo. Osim naravno podataka u anketama, koje pokazuju da Zeleni u Berlinu uživaju podršku 30 posto birača te su ispred svih ostalih stranaka. Socijaldemokrati su na 26 posto, CDU podržava tek 16 posto anketiranih, a Lijevu stranku 15 posto. To znači i da bi Zeleni bili u prilici koalirati sa svakom od tih stranaka, ako na kraju pobijede na lokalnim izborima, koji su zakazani za listopad 2011. Renate Künast će tako imati godinu dana da još više poradi na svojoj popularnosti, koju je stekla kao okretna i efikasna ministrica zaštite potrošača u crveno-zelenoj vladi Gerharda Schrödera. Utrka za mjesto berlinskog gradonačelnika, odnosno gradonačelnice, ipak i dalje ostaje otvorena, jer je Wowereit u gradu popularniji od svoje stranke, a i poznat je kao odličan borac u predizbornim kampanjama.

Da Zelenima trenutno ide jako dobro, pokazuju i vijesti iz bogate industrijske pokrajine Baden-Württenberg, kojom dugih 57 godina vladaju demokršćani u raznim koalicijskim konstelacijama. No zbog sukoba političke elite i građana oko kontroverznog građevinskog projekta Stuttgart 21, kojemu su se jedini od početka protivili Zeleni, postoje velike šanse da će na tamošnjim pokrajinskim izborima u ožujku sljedeće godine baš oni preuzeti vlast. Time bi Baden-Württenberg postao prva savezna pokrajina čiji bi premijer bio iz Zelenih, koji su dosad u koalicijama uvijek bili manji partner socijaldemokrata.