obnovljivi izvori

Zelena alternativa: Hrvatskoj nije potreban novi blok nuklearke u Krškom

31.03.2022 u 12:55

Bionic
Reading

Zelena alternativa poručila je u četvrtak, komentirajući najavljeno sudjelovanje Hrvatske u gradnji novog bloka Nuklearne elektrane Krško, kako Hrvatskoj novi blok nije potreban jer može i bez nuklearke osigurati dovoljno električne energije po povoljnijoj cijeni za građane

"Hrvatska ima dovoljno potencijala za zadovoljavanje svih potreba iz obnovljivih izvora energije koji se mogu instalirati u vrlo kratkom razdoblju, praktički u dvostruko kraćem vremenu od potrebnog za gradnju novog bloka", tvrdi predsjednik stranke Zelena alternativa - ORaH Zorislav Antun Petrović.

Tako se bitno smanjuje emisija stakleničkih plinova, ne dolazi do zagrijavanja vodotoka Save te se izbjegava problem s radioaktivnim otpadom.

"Vlada može građanima i malom i srednjem gospodarstvu iz raspoloživih europskih sredstava sufinancirati hitni prijelaz na lokalne obnovljive izvore energije, umjesto inzistirati na promašenim i centraliziranim projektima", kaže Petrović.

Ističe da bi Vlada prije donošenja bilo kakve odluke o sudjelovanju u gradnji novog bloka u NE Krško trebala analizirati sigurnosno stanje i isplativost investicije te provesti javnu raspravu, poput onih koje se provode u Austriji i Sloveniji.

Štoviše, dok se u Sloveniji i Austriji provode široke javne rasprave o tome ima li smisla uopće produžiti rok trajanja postojeće nuklearke, u Hrvatskoj se nije provela niti javna rasprava o tome ima li smisla ulagati u novi blok.

Petrović upozorava kako se za lokaciju Krško, odabranu sedamdesetih godina prošlog stoljeća po političkim kriterijima, u međuvremenu vjerodostojno dokazalo kako ne zadovoljava kriterij seizmološke sigurnosti potreban za siguran rad nuklearnih objekata.

NE Krško nalazi se na seizmološki nestabilnom području i pri gradnji novog bloka svakako treba povesti temeljito istraživanje kako bi se definirali sigurnosni uvjeti.

"Za gradnju će trebati u najboljem slučaju 10 godina, a za to vrijeme se bez problema može instalirati dovoljno solarnih kapaciteta da bi se ne samo nadomjestilo, već bez problema i nadmašilo 20 posto potrošnje, koja se trenutno zadovoljava iz NE Krško", poručuje Petrović.