CALEXIT

Žele odcijepiti Kaliforniju od SAD-a, i to već 2018.

22.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Članovi pokreta Yes California, koji se zalažu za takozvani Calexit, odnosno izlazak Kalifornije iz Sjedinjenih Država, predstavili su danas glavnom državnom tužitelju prijedlog referenduma

Kako navodi dnevni list The Los Angeles Times, podnositelji referenduma se nadaju kako bi glasanje o usvajanju dokumenta moglo biti organizirano već 2018. godine.

Prema riječima članova udruge, glavni povod za održavanje referenduma je pobjeda Donalda Trumpa na nedavnim predsjedničkim izborima u SAD-u, iako je 61 posto stanovnika Kalifornije glasalo protiv njega.

Pored toga, navodi se da građani te države troše mnogo novaca financirajući obranu i oružane sukobe koji ne donose nikakve rezultate, a udruga iz te najnaseljenije američke savezne države s 40 milijuna stanovnika smatra da bi ta sredstva trebalo preusmjeriti na socijalne projekte.

Ideja o odcjepljenju Kalifornije nije nastala Trumpovom pobjedom jer je inicijativu još 2014. godine pokrenuo aktivist Louis J. Marinelli te je izrazio nadu da će do 2019. godine biti stvoreni svi preduvjeti kako bi građani Kalifornije izašli na referendum.

Marinelli navodi da Kalifornija ima šesto najmoćnije gospodarstvo na svijetu, snažnije čak i od Francuske, ali i to da ta američka savezna država broji više građana negoli, primjerice, Poljska