rasprava u saboru

Beroš: Većina umire s virusom, a ne od virusa

15.04.2020 u 16:18

Bionic
Reading

Većina zaraženih Covidom-19 u Hrvatskoj umire s virusom, a ne od virusa, rekao je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš odgovarajući na replike zastupnika u Saboru

„Većina ih umire s virusom a ne od virusa”, odgovorio je Beroš na upit Hrvoja Zekanovića (HRAST) u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Pojasnio je i kako Hrvatska relevantnim podatkom drži broj umrlih osoba na broj oboljelih a ne broj umrlih na ukupan broj stanovnika te da ne stoji njegova tvrdnja da je Hrvatska po tome među lošijima.

Beroš je priznao da domovi za starije jesu problem i da tamo situacija nije jednostavna, ali i poručio da Hrvatska neće po uzoru na Švedsku odlučiti ne tretirati osobe starije životne dobi istaknuvši da je svaki život jednako važan.

„Problem u domovima s djelatnicima koji čak i jesu radili u dvije smjene i mijenjali se, no čak i veće zemlje kao što su Njemačka, Italija, Francuska tu nisu uspjele” , kazao je Beroš i otkrio kako razmišljaju o modalitet kako očuvati ne samo korisnike nego i djelatnike.

Za domu za starije u Splitu kazao je da će inspekcijski nadzor razjasniti priču.

Najavio je također korigiranje mjere vezane za ribiče odnosno da će se dozvoliti ribolov osobama koje same love ribu.

Željku Jovanoviću (SDP) kojeg je zanimala isplata prekovremenih sati zdravstvenim djelatnicima Beroš je kazao kako je dao jasne upute zdravstvenim ustanovama o obračunu prekovremenih sati i naknadi za vrijeme samoizlolacije.

  • +19
Zastupnici se vratili u zgradu Hrvatskog sabora Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Ovisno o financijskim mogućnostima , dodao je, razmišlja se i o isplatama dodatnih naknada za one koji se neposredno bore s koronavirusom. ”Ako ugroza ne bude trajala predugo vjerujem da će biti mjesta i za razgovor o tome”, kazao je.

Ministar zdravstva uvjerava zastupnike i kako u vrijeme epidemije zdravstveni sustava funkcionira i za ostale bolesnike, da se sva hitna stanja tretiraju, te posebno skrbi o onkološkim bolesnicima. „Ne tvrdim da sve funkcionira savršeno, tvrdim da funkcionira u vrijeme epidemije i modus funkcioniranja je prilagođen tome”, poručio je.

Oporba je tijekom rasprave uglavnom kritizirala da se zakonske izmjene donose kako bi se ozakonile odluke koje je dosad donosio Nacionalni stožer civilne zaštite upozoravajući na mogućnost naknadnih tužbi.

Ministar smatra da buduće tužbe nisu relevantne jer, ističe, mjera izolacije ili samoizolacije uvedena je njegovom odlukom. „Nema te države koja bi svim oboljelima mogla garantirani hospitalni smještaj”, kazao je.