ŽUPAN FLEGO O TE PLOMIN

'Zdravlje građana mora biti iznad strateških investicija'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.03.2015 07:41
  • Objavljeno 30.03.2015 u 07:41
Valter Flego

Valter Flego

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Istarski župan Valter Flego izjavio je u nedjelju navečer kako zaštita zdravlja mora biti iznad strateških investicija i bilo kakvih državnih odluka, komentirajući Hini referendum na Labinštini o ugljenu kao energentu termoelektrane Plomin C, koji nije uspio, jer je na njega izašlo svega 36,7 posto građana.

'Odluka o tome kakav će se energent koristiti u TE Plomin C je iznimno ozbiljna odluka, i stoga je bilo vrlo važno da građani Labinštine iznesu svoj stav o tome. Nažalost, izlaznost nije bila velika, ali oni koji su izašli jasno poručili da su protiv ugljena', rekao je župan Flego.

Ponovio je kako se Istarska županija zalaže da izričito plin, a ne ugljen, bude pogonsko gorivo za TE Plomin C.

Mi naravno nastavljamo borbu ka tome da se glede izgradnje termoelektrane Plomin C poštuju normativi koje je nametnula Europska komisija, poručio je istarski župan Valter Flego.

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika naglasio je kako rezultati današnjeg referenduma pokazuju da je 94,5 posto građana koji su izašli na birališta, protiv ugljena kao glavnog energenta za TE Plomin C, što je, smatra, 'jasna poruka svima'.

'Nažalost, svi oni koji nisu izašli na birališta vjerojatno smatraju kako je to gotova stvar, imajući u vidu posljednje poruke iz HEP-a koji su najavili da će neovisno o rezultatu referenduma, projekt ići dalje', izjavio je Hini gradonačelnik Demetlika.

Dodao je kako će lokalna vlast na Labinštini, kao i županijska, nastaviti borbu ka tome da se ispoštuju normativi koje je, kako je rekao, 'nametnula Europska komisija, koja vodi politiku dekarbonizacije Europe uvođenjem čistih energija i obnovljive izvore'.

Inače, savjetodavni referendum na kojemu su se građani Labinštine u nedjelju izjašnjavali jesu li 'za' ili 'protiv' ugljena kao energenta termoelektrane Plomin C, nije uspio, jer je na njega izašlo manje od 50 posto stanovnika Labinštine.

Da bi referendum bio uspješan na njega je moralo izaći više od 50 posto od ukupnog broja birača, a na današnji savjetodavni referendum izašlo je 36,7 posto birača s Labinštine, odnosno 7.573 od ukupno 20.544 tisuće birača.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!