plenković vs. milanović

Zbog sukoba na udaru diplomacija: Veleposlanika nemamo u Parizu, Vatikanu, Londonu...

12.07.2023 u 09:38

Bionic
Reading

Zbog sukoba predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića Hrvatska nema veleposlanike u ključnim svjetskim gradovima u vrijeme rata u Ukrajini, kad su diplomatske informacije i koordinacija izuzetno bitni, piše u srijedu Večernji list.

Hrvatska više nema veleposlanika ni u Londonu, doznaje dnevnik. Veleposlanik Hrvatske Igor Pokaz napustio je iz privatnih razloga mandat u Ujedinjenom Kraljevstvu netom nakon krunidbe princa Charlesa, tako da je sada upražnjeno i to, vrlo važno veleposlaničko mjesto.

U situaciji dok traje rat u Ukrajini i kad su diplomatske informacije i koordinacija izuzetno strateški i konkretno važni, Hrvatska se našla u situaciji da nema veleposlanika u ključnim svjetskim gradovima - sada Londonu, a otprije i u Parizu.

Također, veleposlanika nema ni u Vatikanu ni u Litvi, državi u kojoj se upravo odvija summit NATO-a. Dogovora Vlade i predsjednika nema - i nema ga od početka mandata Zorana Milanovića.

Iz Ureda predsjednika kažu da je Zoran Milanović spreman razgovarati o imenovanjima veleposlanika. S druge strane, iz Vlade kažu da predsjednik države ima na stolu popis prijedloga imena te da se napokon očituje o njima.

Premijer Andrej Plenković ne želi se neposredno sastajati i komunicirati s predsjednikom, i to ne zbog uvrijeđenosti, nego zato što je to principijelna poruka, jer u suprotnom bi legitimirao sve što je Milanović izgovorio kao i stavove koje je iznosio, i o ratu u Ukrajini. Ali komunikacija može biti posredna, kao što su za pitanje čelnika VSOA-e ovlastili Medveda i našli rješenje.

- Sve može normalno dalje funkcionirati. Prijedlozi su mu na stolu, on blokira proces - kaže Večernjem listu izvor iz Vlade.

  • +14
Andrej Plenković i Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Hido Biščević prvi je i jedini hrvatski diplomat oko kojeg su se dogovorili Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, odnosno Vlada te premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović, koji je doduše njegovu kandidaturu naslijedio od svoje prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović.

Od tada, a bila je riječ o početku 2020., nisu se uspjeli usuglasiti ni oko jednog drugog imena. Tri i pol godine poslije imamo situaciju da su veleposlanička mjesta, i to u važnim državama, i dalje već dugo prazna, piše novinarka Sandra Veljković.