upražnjeno mjesto

Hrvatska veleposlanica iz Ženeve odlazi na dužnost u EU, a na njeno mjesto, zbog svađe Milanovića i Plenkovića, stiže otpravnik poslova. Evo o kome je riječ

17.08.2022 u 10:46

Bionic
Reading

Vesna Batistić Kos s posljednjim danom kolovoza više neće biti veleposlanica u Stalnoj misiji RH u Ujedinjenim narodima i WTO-a u Ženevi. Novo radno mjesto je šefica EU delegacije pri Vijeću Europe. Zbog sukoba Pantovčaka i Banskih dvora u Ženevi nećemo imati veleposlanika već otpravnika poslova

Vesna Batistić Kos s posljednjim danom kolovoza više neće biti veleposlanica u Stalnoj misiji RH u Ujedinjenim narodima i WTO-a u Ženevi. Odluku o njenom razrješenju koju je još 28. srpnja potpisao predsjednik RH Zoran Milanović objavljena je prije nekoliko dana u Narodnim novinama.

Tko će je zamijeniti na toj poziciji iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) na naš upit nisu odgovorili, ali kako se neslužbeno doznaje, kofere za Ženevu pakira Gordan Markotić, koji tamo neće biti na poziciji veleposlanika, s obzirom na poznati sukob Pantovčaka i Banskih dvora, već će se imenovati za otpravnika poslova.

Gordan Markotić Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Markotić (64) će tako, po svemu sudeći, pred mirovinu ponovno prema Švicarskoj. Naime, od 1996. do 2000. radio je kao savjetnik te ministar savjetnik u Stalnoj misiji RH u Ženevi, zadužen za Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), Europsku gospodarsku komisiju (UN/ECE),UNCTAD, Svjetsku organizaciju za intelektualno vlasništvo (WIPO). Od 2003. do 2007. bio je u Ženevi veleposlanik, stalni predstavnik RH pri UN Uredu zadužen i za WTO.

Pravnik po struci, Markotić je karijeru započeo 1983. u Carini u kojoj je na različitim rukovodećim pozicijama bio do 1995. kada prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova u kojem se zadržao do danas radeći na različitim radnim mjestima. Između ostaloga bio je i veleposlanik u Srbiji od 2013. od 2017. Iz MVEP-a su za Jutarnji list potvrdili da će Batistić Kos od 1. rujna postati šefica EU izaslanstva pri Vijeću Europe, pa će Hrvatska uz glavnu tajnicu Mariju Pejčinović Burić u toj organizaciji imati i veleposlanicu EU.

  • +2
Andrej Plenković i Zoran Milanović Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

Podsjetimo, sukob, odnosno nepronalaženje zajedničkog jezika između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića oko imenovanja novih veleposlanika, traje već duže vremena. Milanović traži da se imenuju po principu "pola Pantovčak, a pola Banski dvori" i ne pristaje na varijantu po kojoj bi premijer imao potpunu kontrolu nad imenovanjima. S druge strane ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prije par mjeseci ustvrdio je da je Vlada bila vrlo konstruktivna i da su zatočenici Milanovićeve samovolje oko imenovanja veleposlanika. Nakon Pariza, Vilniusa i Vatikana sada ćemo umjesto veleposlanika i u Ženevi imati otpravnika poslova.