suzbijanje zaraze

Zbog skoka oboljelih novi set mjera u Osječkoj županiji, otkazuju se sve priredbe

27.06.2020 u 18:28

Bionic
Reading

Osječko-baranjski županijski Stožer civilne zaštite od sutra će početi s donošenjem mjera čiji je cilj suzbijanje epidemije koronavirusa, izvijestili su u subotu iz tog Stožera

Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović izjavio je novinarima kako je županijski Zavod za javno zdravstvo dobio je nalog da napravi procjenu mjera, koje se moraju poduzeti od sutra i to će sutra biti glavni zaključak sjednice Stožera.

"Mislim da će sve priredbe koje su zakazane za idući vikend sigurno biti otkazane, to je jedna od mjera koju moramo donijeti kako bi smanjili kretanje", rekao je Ivanović i dodao da će u Stožeru večeras imati procjenu epidemiologa. Kako je rekao, Zavod za javno zdravstvo je dao preporuku gradu Osijeku da se i Osječko ljeto kulture prebaci na neki drugi termin, odnosno da se ne održi od 29. lipnja do 8. srpnja, "već će se za tu priredbu tražiti novi termin".

Najavio je kako će na sutrašnjoj sjednici Stožer "imati na vezi" đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića, koji je u samoizolaciji i s njim ćemo proći dio mjera koji se odnosi na sakralne objekte, jer dolaze blagdani koji okupljaju puno vjernika. Donijet ćemo mjere koje su u interesu građana.

Potvrdio je da od 23 novoboljelih u Đakovu sedmero djece, ukupno trenutno devet, a od 108 oboljelih u Županiji 82 ih je iz Đakova, gdje ima nekoliko žarišta. Epidemiolozi ulažu napore da evidentiraju sve kontakte oboljelih, rekao je. Na upit je li moguća mjera karantene za grad Đakovo, Ivanović je rekao da to sigurno neće biti opcija, jer misli da se u sinergiji odgovornih ljudi mogu donijeti releventne odluke koje će pomoći suzbijanju virusa. Bojim se da nećemo doći do brojke od nula oboljelih, ako ne donesemo mjere koje sprječavaju širenje ovoga virusa, rekao je Ivanović i dodao kako će se pojačati budnost općinskih i gradskih stožera Civilne zaštite.