PRIJAVLJEN I GRADONAČELNIK

Zbog sječe na Marjanu pljušte kaznene prijave: Je li se šuma pustošila ili spašavala?

12.11.2019 u 11:37

Bionic
Reading

Predsjednik splitskog ogranka SDP-a Goran Kotur podnio je kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, njegova zamjenika Nina Vele, načelnika Stožera civilne zaštite Nenada Ružića te niza odgovornih osoba u tvrtkama Matima projekt i Stenavert zbog navodnog pustošenja šume i nezakonite sječe tijekom sanacije Park-šume Marjan

Na podnošenje prijave, kazao je, odlučio se nakon informacija iz Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, iz koje je vidljivo da 70 posto šume tijekom sanacije nije zakonito posječeno.

'Situacija je vjerojatno još i gora s obzirom na to da smo iznijeli konzervativnu procjenu uzimajući u obzir mogućnost da su sva doznačena stabla stvarno posječena. Izražavam i sumnju u uspješnu provedbu sanacije, odnosno smatram da je nametnik potkornjak na Marjanu još uvijek prisutan', kazao je Kotur uoči sjednice Gradskog vijeća.

'Odgovorni su za izvođenje šumarskih radova u sklopu sanacije Park-šume Marjan zbog potkornjaka od 13. veljače 2019. godine do 19. rujna 2019. godine, što je očito iz izvješća lokalnog koordinatora Nenada Ružića o provedbi aktivnosti vezanih za proglašenje izravne opasnosti od elementarne nepogode uzrokovane pojavom uništenja drvenaste vegetacije na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut - lokalitet Park-šume Marjan od 19. rujna 2019. godine. Odgovorne osobe u društvu Stenavert d.o.o., koje je obavljalo nadzor tijekom izvođenja šumarskih radova, dozvolile su protuzakonit nastavak šumarskih radova nakon što nisu zaprimile dokaze da se isti izvode sukladno Zakonu o šumama', stoji između ostalog u Koturovoj kaznenoj prijavi.

Pojašnjavaju kako je - s obzirom na činjenicu da se u odgovoru Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan navodi da je izvođač Matima project d.o.o. imao na raspolaganju za sječu oko 3958 kubnih metara drvne mase te da je odvezeno, dakle i posječeno, 13.195 kubnih metara drvne mase, i da ostatak drvne mase nije propisno doznačen, odnosno ovjeren po Zakonu o šumama i Pravilniku o doznaci stabala, obilježbi šumskih proizvoda, teretnom listu (popratnici) i šumskom redu - jasno da je Matima project d.o.o. kao izvođač po odgovoru Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, protivno Zakonu o šumama, posjekao najmanje 9237 kubnih metara drvne mase, i to u slučaju da su u posječena stabla uključena i sva doznačena stabla.

  • +16
Gradsko vijeće Splita Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

'Dakle, protivno Zakonu o šumama, posječeno je najmanje 9237 kubnih metara drvne mase, što bi iznosilo preko 70 posto posječene drvne mase. Ako se uzme u obzir to da je gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara javno iznio podatak o 38.000 posječenih stabala, znači da je protuzakonito posječeno preko 26.000 stabala tijekom izvođenja šumarskih radova u sklopu sanacije Park-šume Marjan od potkornjaka', tvrdi Kotur.

Istu optužbu ponovio je na samom početku sjednice Gradskog vijeća. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara odgovorio je tvrdnjom da crpi argumente iz izvještaja Javne ustanove za Marjan - koja je pod kontrolom Kerumu bliskog ravnatelja Damira Grubšića i s gradskom upravom već je mjesecima na ratnoj nozi.

'Temeljite pitanja na izvješću jedne osobe iz Javne ustanove, a ne uvažavate druga izvješća. Javna ustanova promptno šalje svoje podatke medijima, umjesto struci i Kriznom stožeru', odgovorio je splitski gradonačelnik.

Na Marjanu je, podsjetimo, početkom godine službeno proglašena opasnost od nastupanja elementarne nepogode zbog nametnika potkornjaka, pa je glavnu riječ preuzeo njemu bliski Krizni stožer. Njegov koordinator Nenad Ružić u utorak je pred gradskim vijećnicima prvi put priznao da se sječa na Marjanu doista nije obavljala u skladu sa Zakonom o šumama.

'Imali smo opasnost od elementarne nepogode i druge zakone kojima smo se vodili, što je potvrdilo Ministarstvo poljoprivrede. Nastojali smo odraditi posao što stručnije, ali izravna opasnost od elementarne nepogode ne može čekati i radovi se zaista nisu mogli odgoditi zbog administrativnih stvari. Na Marjanu se nismo bavili gospodarskom sječom, nego borbom protiv nametnika potkornjaka', kazao je Ružić.