USRED PARK ŠUME

Teške optužbe Društva Marjan: Splitski župan Boban pogoduje Kerumu i njegovom ilegalnom restoranu

19.08.2019 u 20:31

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban javno je optužen za zlouporabu položaja i ovlasti te pogodovanje privatnoj tvrtki u vlasništvu Igora Sapunara, sina predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara i nećaka Željka Keruma, inače glavnog HDZ-ovog koalicijskog partnera. U oštro intoniranom otvorenom pismu teške optužbe iznijelo je Društvo Marjan, najstarija splitska udruga civilnog društva, upozoravajući da je Boban dodijelio koncesiju na restoran u sklopu park šume Marjan premda je bio upozoren da se radi o ilegalno dograđenom objektu. Nakon što je građevinska inspekcija naložila njegovo rušenje Boban je odbio postupiti po njemu i omogućio Sapunaru da u istom restoranu nastavi raditi

'Društvo Marjan je još u siječnju 2017., prije dodjele nove koncesije, između ostalog prijavilo i upozorilo Splitsko-dalmatinsku županiju na nezakonito dograđenu zgradu restorana na Benama. Nadležnim inspekcijama Društvo Marjan dostavilo je svu potrebnu dokumentaciju iz koje bi i potpuni amater mogao utvrditi nezakonitu dogradnju zgrade restorana. Ipak, Građevinskoj inspekciji trebalo je gotovo dvije godine i šest mjeseci da bi utvrdila očito. Poseban kuriozitet je da je sve do ove godine za slučaj bespravne gradnje na Benama bila zadužena građevinska inspektorica, supruga ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan koji je ravnatelj postao u lipnju 2018. i čije radno mjesto se nalazi oko 200 metara udaljeno od bespravno nadograđenog restorana', stoji između ostalog u javnom obraćanju ove udruge.

Spomenuti restoran nalazi se u uvali Bene, uz istoimeno kupalište, i to usred Marjana dvostruko zaštićenog kao prirodno i kulturno dobro. Njime je ranije upravljala tvrtka Excelsus u vlasništvu istaknutog splitskog HDZ-ovca Ivice Tafre, a od 2008. godine prelazi u ruke Željka Keruma. Potom, kada se njegovo poslovno carstvo počelo urušavati, formalni upravitelj postaje Kerumov nećak Igor Sapunar.

Kad je prije dvije godine istekla dugogodišnja koncesija, Splitsko-dalmatinska županija raspisala je javni natječaj na koji su se prijavile tri tvrtke, redom na neki način povezane upravo s Kerumom. Natječaj je potom poništen iz formalnih razloga, no u idućem pokušaju koncesija je ipak dodijeljena usprkos nizu upozorenja oporbe i nevladinih udruga da se radi o bespravnoj gradnji. Iz Županije su tada tvrdili da su 'sva državna tijela utvrdila da nema nepravilnosti', a prilikom samog glasovanja o koncesiji tvrtki vlastitog sina, iz njega se izuzeo predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar.

U tom trenutku doista je bilo očito da gabariti restorana na Benama ne odgovaraju originalnima, čak i usporedbom sa starim fotografijama, no građevinskim inspektorima trebale su dvije i pol godine da dovrše posao. U lipnju ove godine izdali su rješenje naslovljeno na Splitsko-dalmatinsku županiju i Blaženka Bobana osobno, kojim nalažu da kao davatelji koncesije uklone bespravno izgrađeni dio restorana u roku od osam dana jer će u suprotnom to učiniti država na njihov trošak. No, umjesto da krene s rušenjem, Boban je iskoristio pravni mehanizam koji mu je stajao na raspolaganju i pokrenuo upravni spor, tvrdeći da se rješenje može izdati samo investitoru - a ne i 'davatelju koncesije'. Tako je spriječio rušenje i Sapunaru omogućio nastavak rada na Benama.

'Sve navedeno ukazuje na osnovanu sumnju na korumpiranost više osoba koje su usprkos upozorenjima sudjelovale u postupku dodjele koncesije za plažu Bene bez provjere legalnosti objekta koji se daje u koncesiju, a sve u cilju pogodovanja koalicijskom partneru i koncesionaru, Kerumovu nećaku - sinu predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Ne pamti se da je ikad do sada zabilježena ovakva količina otvorenog političkog pogodovanja i nepotizma, kao u slučaju dodjele koncesije u uvali Bene u Park šumi Marjan', žestoko optužuju iz Društva Marjan.

  • +7
Blaženko Boban Izvor: Pixsell / Autor: IC/PIXSELL

Kuriozitet jest da čak ni građevinska inspekcija nije uspjela utvrditi tko je doista bespravno gradio na Marjanu, jer u njihovom rješenju stoji tek da se to dogodilo 'nakon 1987. godine'. Izvjesno je ipak da je gradnja starija od deset godina. Ovaj podatak iznimno je osjetljiv jer su ilegalni pothvati unutar zaštićenih prirodnih i kulturnih cjelina označeni kao kazneno djelo, pa bi njihovi autori teoretski mogli završiti u zatvoru zbog toga.

Pročelnik Županijskog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja i u ponedjeljak je ponovno ustvrdio da su u Županiji prilikom raspisivanja natječaja za koncesiju ovog restorana 'dobili potvrde svih tijela da nema zabilježenih nepravilnosti'. On se hvali i time što je u uvjetima natječaja bilo propisano da novi koncesionar ima obvezu podmiriti dugove prethodnoga, te da je na taj način naplaćeno 1,5 milijun kuna koji bi u suprotnome propali.

Tportal je kontaktirao i splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, no on je teške optužbe o zlouporabi položaja i pogodovanju koalicijskom partneru obećao komentirati pismenim putem. Do zaključenja teksta nije se oglasio, a umjesto toga nakon nekoliko sati pristigao je opsežan odgovor županijskih službi u kojemu se objašnjava da rješenje o rušenju može biti izdano jedino investitoru ili vlasniku, odnosno da postupanje građevinskih inspektora i Državnog inspektorata 'dovodi do velike pravne nesigurnosti'.

  • +31
Željko Kerum Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Čikotić

Također, ondje tvrde da su u trenutku davanja koncesije dobili potvrdu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da tada (2017. godine) za ovu lokaciju ne postoji rješenje o rušenju.

'U svakom slučaju, Splitsko-dalmatinska županija surađuje sa svim ostalima tijelima vlasti kako bi se ovo pitanje riješilo na zadovoljstvo svih dionika, poštuje pozitivno pravne propise Republike Hrvatske te se zalaže za uklanjanje svih bespravno izgrađenih objekata ili njihovih dijelova na način kako je to Zakonom o građevinskoj inspekciji propisano, od strane gore navedenih osoba ili od strane Republike Hrvatske ukoliko spomenute osobe nisu poznate.

Ukoliko Republika Hrvatska donese konačnu odluku da se pristupi uklanjanju nezakonito rekonstruiranog dijela objekta, važno je napomenuti kako je potrebno postupati sukladno Zakonu o zaštiti prirode i ostalim pozitivnim propisima koji uređuju to područje te ishoditi potvrde svih potrebnih javnopravnih tijela i izraditi projektnu dokumentaciju potrebnu za uklanjanje istoga. Iz predostrožnosti poslani su dopisi svim javnopravnim tijelima (Konzervatorski odjel u Splitu, Javna ustanova za upravljanje park šumom „Marjan“, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i nadležnom upravnom odjelu za zaštitu okoliša) zbog utvrđivanja činjenica i uvjeta iz Zakona o zaštiti okoliša', stoji dalje u odgovoru Splitsko-dalmatinske županije.

Na zamolbu tportala da se prokomentiraju i teške optužbe Društva Marjan, nije odgovoreno ni jednom rečenicom.