MILIJUNSKA ŠTETA

Dražen Jelenić dobio pismo: 'Vrijede li zakoni za splitski Marjan?'

04.06.2019 u 14:47

Bionic
Reading

Društvo Marjan, najstarija splitska udruga posvećena čuvanju i unapređenju gradske park-šume, uputilo je otvoreno pismo glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću sa zahtjevom za hitnu reakciju te osiguravanje provođenja zakona i vladavine prava na ovom lokalitetu, višestruko zaštićenom kao prirodno i kulturno dobro. U fokusu pisma - poslanog u vrijeme u kojemu se na Marjanu vodi borba protiv šumskog nametnika potkornjaka i dok traje nekoliko drugih postupaka - navodno je višegodišnje nezakonito izvođenje radova u ovoj park-šumi, zbog čega je nastupila golema šteta

Upravo Društvo Marjan prije pet godina podnijelo je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu, u kojoj između ostalog stoji da 'od 2005. godine niti jedna osoba šumarske struke nije obavljala šumarske radove u Park-šumi Marjan te postoji opravdana opasnost da je gotovo desetogodišnje obavljanje šumarskih radova na način koji nije u skladu sa Zakonom o šumama ostavilo štetne posljedice koje mogu biti nesagledive za budućnost šume, kao i za cjelokupno zaštićeno područje Marjana'.

No prijava je prije tri godine odbačena uz obrazloženje da 'nije prouzročena šteta'.

Situacija je eskalirala prošle godine, kad je javno potvrđena prisutnost potkornjaka i procijenjeno da je zaražena najmanje trećina šume, odnosno oko 20 tisuća stabala. Potom su uslijedili veliki javni sukobi između Javne ustanove za Marjan pod kontrolom Željka Keruma, Kriznog stožera koji drži gradonačelnik Andro Krstulović Opara te Društva Marjan i drugih nevladinih udruga s treće strane oko načina sječe. Na koncu se odustalo od probijanja šumskih putova i na teren se dovelo žičare, no i taj modalitet rada uzrokovao je uništavanje nekih zdravih stabala, čiji broj nije procijenjen - u početku se kretao oko nekoliko desetaka, a javno se spekulira o stotinama, pa i tisućama.

Pored svega, izbila je javna prepirka s izvođačem radova na sječi jer se navodno nije mogao ustanoviti ni točan broj stabala na Marjanu - pa su se iznosile različite procjene - od toga da će u stvarnosti biti posječene dvije trećine šume do toga da na Marjanu ima znatno više stabala od službene brojke, možda čak i stotinu tisuća.

  • +33
Marjan, sječa šume zbog potkornjaka Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Sama sječa odvija se već mjesecima i navodno je obavljeno gotovo dvije trećine posla, a potkornjaka sada ima znatno manje nego prije, no Marjan na nekim dijelovima zbilja izgleda opustošeno. Usred tog posla, u sklopu obračuna Kerumove Javne ustanove i Kriznog stožera Krstulovića Opare, podnesene su i kaznene prijave zbog navodne sječe neoznačenih zdravih stabala i pustošenja šume.

Mogući kazneni postupci

Proces upravo traje: prošlog tjedna Županijsko državno odvjetništvo predložilo je, a Trgovački sud prihvatio je vještačenje kojim će se utvrditi broj nezakonito posjećenih stabala. Ovisno o dokazima, utvrdi li se da je kršena procedura, mogući su i kazneni postupci.

Društvo Marjan upozorilo je Jelenića da se šteta u šumi broji u milijunima kuna upravo zato što godinama ranije nitko nije reagirao na njihove prijave i upozorenja da suprotno zakonu u Javnoj ustanovi nema zaposlenih osoba šumarske struke. Odbačeni su, tvrde, usprkos dokazima.

'Neshvatljivo je to da je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu prihvatilo neistinit podatak šumarske inspekcije da se utvrđeno nezakonito izvođenje šumarskih radova odvijalo tijekom samo dva mjeseca, premda se u prijavi navodi, a odgovorna osoba ustanove koja gospodari Marjanom priznaje, da utvrđene nepravilnosti u izvođenju šumarskih radova traju godinama!? Kako je moguće da taj isti šumarski inspektor nekažnjeno navodi, i pored utvrđenog kršenja nekoliko odredbi Zakona o šumama, to da se šumom gospodari u skladu sa smjernicama Programa gospodarenja? Slijedeći takvu logiku, propisi o šumama i šumarska struka nisu ni potrebni', piše Društvo Marjan.

'Javno se manipulira brojkama'

'Neprovođenje Zakona o šumama nastavilo se i tijekom zakašnjele sanacije koja je započela tek u veljači ove godine, nakon tri uzastopna prosvjeda građana te nakon proglašenja izravne opasnosti od elementarne nepogode zbog djelovanja štetnog organizma potkornjaka. Sanacija se već više od tri mjeseca odvija uz sumnju na kršenje odredbi Zakona o šumama, a ne poštuje se ni glavni operativni dokument kojim se koristi Stožer civilne zaštite za potrebe izvršenja mjera suzbijanja potkornjaka na području Park-šume Marjan. Tako se u ovom trenu ne zna ni stanje faza razvitka i brojnosti populacije potkornjaka, premda je mjerama Hrvatskog šumarskog instituta propisana kontrola na tjednoj razini.

Nadalje, nekoliko stručnih i ovlaštenih osoba šumarske struke utvrdilo je i prijavilo nadležnim inspekcijama, policiji i DORH-u sječu velikog broja nedoznačenih (zdravih) stabala, a rezultati policijske istrage ne znaju se ni nakon nekoliko mjeseci, premda su očigledne počinjene nezakonitosti. Javno se manipulira ukupnim brojem stabala u Park-šumi Marjan, pa tako i brojem ukupne količine zaraženih stabala koje je potrebno posjeći. Sve navedeno samo je dio cijelog niza nezakonitosti na višestruko zaštićenom području od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koje bi trebala štititi institucija kojom Vi upravljate. Međutim, svakodnevnim događanjima stvara se dojam kao da je područje Marjana eksteritorijalno područje na kojem ne vrijede zakoni Republike Hrvatske', navodi se dalje u pismu Draženu Jeleniću.