UOČI RASPRAVE

Zbog saborskog Poslovnika oporba na nogama. Doznajemo što SDP misli odgovoriti HDZ-u

01.02.2018 u 19:06

Bionic
Reading

Vrlo skoro Sabor bi mogao dobiti nova pravila rada. Vladajući su svoj prijedlog Poslovnika već predložili, no oporba ga je dočekala na nož. Uoči druge javne rasprave SDP je uzvratio svojim prijedlogom

U SDP-ovu prijedlogu Poslovnika, koji je tportal dobio na uvid, ta stranka inzistira na tome da se stanke i dalje mogu tražiti u jutarnjem terminu, da na aktualnom prijepodnevu zadnja riječ i dalje pripada zastupniku, ali i da se pronađe mehanizam koji će garantirati da će se zakonski prijedlozi oporbe raspraviti u razumnom roku, a ne da se mjesecima 'kisele' na dnevnom redu.

Iako je namjera vladajućih bila izmijeniti i odredbe koje se tiču aktualnog prijepodneva, čini se da se od toga odustalo. HDZ je, podsjetimo, predlagao da se umjesto aktualnog prijepodneva uvede aktualni sat koji bi se održavao svakog mjeseca, a članovima Vlade moglo bi se postaviti 15 pitanja, od čega bi osam pripalo oporbi, a sedam vladajućima. SDP je, vidi se iz njihovog prijedloga, bio spreman pristati na aktualni sat, ali pod uvjetom da vrijeme za pitanje i odgovore ostane isto, da zastupnička i dalje bude zadnja, ali i da deset pitanja pripada oporbi, a pet vladajućima.

>>> Pogledajte kako izgledaju nova saborska pravila koja predlaže HDZ

No u nacrtu koji će u petak biti predložen na sjednici Odbora za Ustav izmjene vezane uz aktualno prijepodne više se ne spominju.

Što se pak tiče stanki koje obilježavaju početak svakog radnog dana, vladajući ih žele prebaciti u termin od 15 do 16 sati srijedom i četvrtkom te petkom nakon glasanja. No u SDP-u predlažu da se stanke omoguće ujutro od 9 do 10 sati i to u sve dane kada Sabor zasjeda.

  • +4
Održana sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Oporba je burno reagirala i na prijedlog vladajućih vezan uz replike. Naime HDZ je predložio da se trajanje replike smanji s dvije na minutu, da zastupnik može imati najviše tri replike po točki dnevnog reda, ali i da se onemogući repliciranje unutar kluba. Međutim u SDP-u predlažu drugačiji pristup te smatraju kako se replike trebaju ograničiti na pojedinačnu raspravu i izlaganje predlagatelja. Drugim riječima, prihvati li se ovakav SDP-ov prijedlog, ne bi se moglo replicirati na izlaganje klubova. Jednako tako, u glavnoj oporbenoj stranci predlažu i da se produlji rok za prijavu pojedinačne rasprave tijekom cijele rasprave o nekoj točki dnevnog reda, a ne najkasnije sat vremena od njenog početka.

>>> Pernar protiv izmjena Poslovnika: Reiner i jataci me neće ušutkati

SDP ima nešto drugačije rješenje i u slučaju ostavke predsjednika Sabora. Dok vladajući predlažu da do izbora novog predsjeda potpredsjednik Sabora iz reda zastupnika koji su imali većinu prvi dan prve sjednice, u SDP-u smatraju da bi privremeni šef trebao postati onaj potpredsjednik Sabora koji ima potporu najvećeg broja zastupnika.

Što se pak tiče vjerodostojnog tumačenja zakona, čije HDZ predlaže ukidanje, u oporbi smatraju da taj institut treba ostati i da se treba i češće koristiti. 'Zalažemo se za dosljednije i češće korištenje ovog instituta jer bi se time moglo bitno utjecati na poboljšanje pravne sigurnosti. Svjedoci smo toga da sudbenoj vlasti treba više godina da bi ujednačila sudsku praksu, pri čemu su građani često izloženi silnim problemima, a koji bi se mogli izbjeći kada bi se ovaj institut češće primjenjivao', poručuju iz SDP-a.

  • +20
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

SDP također predlaže da se zbog govora mržnje u Saboru zastupniku oduzme riječ do kraja rasprave. Jednako tako, protive se ukidanju instituta poimeničnog glasanja, no ipak predlažu da se postrože kriteriji te da to glasanje može zatražiti trećina zastupnika.

Uz to, SDP se dotaknuo nekih dijelova Poslovnika koje HDZ u svom prijedlogu nije dirao. Predlažu tako promjenu imena Odbora za ravnopravnost spolova u Odbor za rodnu ravnopravnost, ali i da trećina zastupnika može sazvati izvanrednu sjednicu Sabora.

Jednako tako, kako se ne bi 'kiselile' na dnevnom redu, SDP predlaže da se interpelacije moraju raspraviti u roku od 60 dana od očitovanja Vlade.