POSLOVNIK NA TAPETU

Kontrola saborskog kaosa: Iz SDP-a otkrivaju gdje bi popustili HDZ-u i što traže zauzvrat

27.11.2017 u 21:02

Bionic
Reading

Još početkom godine u saborskim se kuloarima pojavila priča o izmjeni Poslovnika Sabora kako bi se rasprave ubrzale i smanjile zlouporabe pojedinih poslovničkih instituta. Tada je na vlasti još bila koalicija Mosta i HDZ-a, a njenim raspadom i ideje o izmjeni saborskih pravila pale su u drugi plan. Nakon prošlotjednog bunta oporbe u sabornici ideja je ponovno aktualizirana

'Trenutačno se prijedlozi i Etičkog kodeksa i Poslovnika nalaze u Odboru za Ustav i vjerujem da ćemo u sljedećim mjesecima iznjedriti te dokumente. No Etički kodeks neetičnom čovjeku ne može pomoći. Hoće li netko tko nije etičan samo zbog toga što postoji kodeks postati i etičan? Sasvim sigurno da neće. Što se tiče Poslovnika, smisao je da se rasprava učini funkcionalnijom i efikasnijom, da se usmjeri više na sadržaj i da se smanje mogućnosti obijesne zlouporabe Poslovnika, poput primjerice zlouporaba instituta povrede Poslovnika. Imamo problem stanki i beskrajnog repliciranja, gdje se po 10 puta čuje jedno te isto', poručio je prije nekoliko tjedana za tportal predsjednik Sabora Gordan Jandroković kada smo ga upitali u kojoj su fazi izmjene Poslovnika.

Iako su izmjene pokrenute neformalno početkom godine, kada je na čelu Sabora još bio Božo Petrov, raspadom koalicije Mosta i HDZ-a i one su pale u drugi plan. Aktualizirane su baš ovih dana nakon bunta oporbe u Saboru, a prema pisanju Večernjeg lista, Jandroković se nada da će izmjene Poslovnika biti predložene, a možda i izglasane do 15. prosinca, kada Sabor ide na zimski odmor.

No unatoč takvom planu, Odbor za Ustav još nije iznjedrio prijedlog izmjena Poslovnika, niti se o tome, doznajemo, posljednjih mjeseci razgovaralo.

Da razgovora nije bilo, potvrdio je za N1 i šef SDSS-a Milorad Pupovac, a on smatra da izmjene Poslovnika neće spasiti Sabor od loše slike.

'Sistem replika je takav da omogućava da repliciraju ljudi koji jedni drugima nemaju što replicirati. Pauze su se počele koristiti na način koji ne doprinosi kvalitetnoj raspravi o prijedlozima zakona. Zastupnici žele preko ovog instituta istaknuti nešto što oni smatraju važnim. Mehanizmi zabrane mi nisu bliski. Treba omogućiti slobodu da zastupnici kažu što misle, ali neke stvari nemaju mnogo smisla', kazao je Pupovac.

Mnogi su kao problem, zbog kojeg se rasprave, ali i radni dan otežu, identificirali repliciranje unutar kluba, zlouporabu instituta povrede Poslovnika, ali i stalno traženje stanki.

  • +57
Sjednica Sabora 22. 11. Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Kako bi izmjene točno trebale izgledati, nije još sasvim jasno, no na neka ograničenja, doznajemo, oporba bi i mogla pristati. U SDP-u, doznajemo, mogli bi prihvatiti to da se ne može replicirati na izlaganje vlastitog kluba zastupnika, no smatraju da replike na izlaganje premijera ili nekog drugog predlagatelja moraju ostati.

Što se pak tiče stanki, zbog kojih početak rasprave zna kasniti i po sat vremena, razgovaralo se o ideji da 'jutarnje' stanke ostanu, no da se drugačije uredi traženje stanke kroz dan, primjerice da se stanku tijekom dana može tražiti nakon što prođu dva sata od prethodne.

Može se propisati određeno ograničenje i povećati ovlasti predsjedajućeg, kažu nam u SDP-u, te tom slučaju traže da se oporbeni zakonski prijedlozi malo slobodnije stavljaju na red. Naime stara je 'tradicija' Sabora da se oporbeni prijedlozi pozicioniraju na dno dnevnog reda.

Kako će se točno to izmijeniti, bit će poznato do sredine prosinca, no žele li vladajući, kojima za izmjene Poslovnika treba 76 ruku, postići konsenzus s oporbom, morat će ubrzati tempo razgovora.