MARATONSKA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Zbog rupe u proračunu Split diže kredit od 100 milijuna kuna

14.09.2020 u 11:47

Bionic
Reading

Splitski gradski proračun za 2020. godinu uprihodit će čak 379 milijuna kuna manje nego što je planirano, što je posljedica usporavanja gospodarske aktivnosti te antikriznih mjera Vlade i same gradske uprave. Rebalansom o kojemu će danas raspravljati Gradsko vijeće ukupni prihodi smanjeni su za 246 milijuna kuna u odnosu na planirano, pa će tako iznositi nešto preko milijardu kuna, a planirano je i dugoročno zaduženje kreditom u maksimalnom iznosu od 100 milijuna kuna

U gradskoj upravi tvrde da su i pored toga razmjeri i vremensko trajanje ekonomskih poremećaja kao posljedica krize uzrokovane koronakrizom još uvijek neizvjesni.

Kreditom od stotinu milijuna kuna predviđeno je financiranje projekata koji su trenutno u fazi provođenja - dogradnje i nadogradnje vrtića i osnovne škole te energetske obnove nekoliko njih, dviju javnih garaža, nove koncertne dvorane, hospicija, Centra za autizam i nekoliko gradskih prometnica.

Direktan utjecaj pandemije koronavirusa na splitski gradski proračun procijenjen je na čak 379 milijuna kuna: Vladine mjere oslobađanja od poreza na dohodak iznose 59 milijuna kuna, smanjena aktivnost na tržištu nekretnina 26 milijuna, komunalni doprinos planira se za 43 milijuna manje od prethodnog plana, a komunalna naknada za 33 milijuna.

Ukupni prihodi u ovoj godini rebalansom se stoga planiraju na 1.046 milijardi kuna, a rashodi na 1.154 milijarde kuna. Osim kreditom od stotinu milijuna, manjak će se pokriti s 30 milijuna viška iz prethodne godine.

  • +10
Na Medicinskom fakultetu u Splitu održana sjednica Gradskog vijeća Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Split je, inače, dosad bio grad gotovo bez ikakvih zaduženja. Posljednje se odnosilo na izdavanje obveznica 2006. godine u iznosu od 180 milijuna kuna, također za financiranje gradskih projekata, što je u potpunosti otplaćeno prije pet godina. Otprilike tada otplaćeni su i višemilijunski krediti podignuti još koncem devedesetih, kada se povodom dolaska pape Ivana Pavla Drugog nasuo golem plato na Žnjanu.

Sjednica Gradskog vijeća Splita ima čak 60 točaka dnevnog reda, a među njima su i izvješća o stanju u gradskim tvrtkama te ono o radu gradonačelnika, kao i policijsko izvješće o stanju sigurnosti u gradu. Zbog obimnog dnevnog reda predviđeno je da se sjednica razlomi na dva dijela - ovog i idućeg ponedjeljka. Umjesto u Gradskoj vijećnici, održava se u amfiteatru Medicinskog fakulteta.