PUNO SAMOIZOLIRANIH, KVORUM NA GRANICI

Gradsko vijeće Splita u opsadnom stanju radi korone, napokon odlučuje o komunalnom redu

17.07.2020 u 11:51

Bionic
Reading

Tek drugi put u pola godine splitsko Gradsko vijeće sastalo se uživo, u neuobičajenim okolnostima jer se u samoizolaciji nalaze oboje zamjenika gradonačelnika, nekoliko pročelnika i gotovo svi gradski komunalni redari, ali i nekoliko gradskih vijećnika. Koronavirus je već po drugi put pronašao put do Banovine, sjedišta splitske gradske uprave i nekoliko je pozitivnih. Dogradonačelnici su negativni

Nakon tri sjednice održane virtualnim putem, ova najnovija trebala se održati uživo u četvrtak u prostoru Vile Dalmacija - no dan ranije oporba je negodovala zbog neadekvatnih uvjeta, a pojavile su se informacije o novim osobama u samoizolaciji, pa je događaj premješten na petak, u veliki amfiteatar Ekonomskog fakulteta. Pojavilo se dvadesetak vijećnika, taman da se pleše na granici kvoruma.

U samoizolaciji se našao i vijećnik Pametnog Jakov Prkić, a ona mu je određena neuobičajenim potezom epidemiologa koji su mjeru izrekli svima prisutnima na jednoj malonogometnoj utakmici, pa i njemu kao fotoreporteru koji se ni u jednom trenutku nije našao u blizini zaraženog igrača. Po istim kriterijima, smatra Prkić, umjesto tridesetak zaposlenika u samoizolaciji je trebala završiti kompletna Banovina s petstotinjak zaposlenih.

Tijekom sjednice stigla je vijest da su otkriveni napadači na gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, prošlog tjedna u blizini njegove kuće: radi se o dvojici maloljetnika iz Solina koji su mu nešto dobacivali, on im je odgovorio, pa ga je jedan od njih tri puta udario šakom u glavu. Kazneno su prijavljeni za prijetnju i pušteni da se brane sa slobode.

Krstulović na sjednici ponovno nije želio komentirati incident i izjavio je da to 'ne bi bilo tema da je napadnut netko drugi'.

Današnja sjednica Gradskog vijeća potrajat će najkasnije do 20 sati, do kada je unajmljena dvorana, a najviše rasprave očekuje se oko Odluke o komunalnom redu i pratećim dokumentima. Njihovo usvajanje najavljeno je i odgađano više godine, prije svega zbog protivljenja HDZ-ovih koalicijskih partnera iz stranke Željka Keruma, a sada je očigledno postignut konsenzus jer su iz ove odluke uklonjene dosadašnje konzervatorske smjernice i znatno su olabavljeni uvjeti zauzimanja javnih površina u centru grada.

Prosvjede oporbe sasvim sigurno izazvat će i osnivanje još jedne javne ustanove, koja bi trebala biti zadužena za upravljanje (netom obnovljene) koncertne dvorane u 'Hrvatskom domu'.

U aktualnom satu vijećnici su prosvjedovali zbog slabe kontrole prometa u park šumi Marjan i divljanja privatnih koncesionara na gradskim autobusnim stanicama. Najavljeno je preuzimanje koncesije nad plažom Bačvice od strane gradske tvrtke Splitska obala, a gradonačelnik Andro Krstulović Opara izvijestio je da je pedesetak djelatnika gradske uprave izrazilo spremnost na odlazak u prijevremenu mirovinu.

Gradski vijećnici bez veće rasprave prihvatili su prijedlog o preuzimanju od države nekoliko tisuća garažnih mjesta, više zemljišta te nekadašnje vojarne Dračevac, čime su se nakon dvije godine napokon proveli zaključci sa sjednice Vlade održane u Splitu.

  • +11
Gradsko vijeće Splita Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX