ismet kamal

Zbog bolesti financijskog vještaka iz slučaja Agrokor njegovo ispitivanje odgođeno do kraja veljače

19.01.2023 u 17:54

Bionic
Reading

Sjednica optužnog vijeća Županijskog suda na kojoj bi trebalo ispitati financijskog vještaka Ismeta Kamala i odlučiti o zakonitosti njegova nalaza u slučaju Agrokor koji je tužiteljstvo platilo preko 8 milijuna kuna odgođeno je za kraj veljače zbog Kamalove bolesti, doznaje Hina na sudu

Sjednica optužnog vijeća je, prema sudskom ročišniku, trebala biti održana u ponedjeljak 23. siječnja, a zagrebački Županijski sud je izvijestio da se sjednica odgađa za 27. veljače. Kamal se pojavio na Županijskom sudu početkom prošlog studenog kada je sjednica optužnog vijeća prekinuta nakon što je bivši vlasnik koncerna Arokor zatražio izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja.

Todorić je zatražio izuzeće članova optužnog vijeća, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda, glavne državne odvjetnice i svih zamjenika jer je sud odlučio ispitati vještaka poljskog KPMG-a Kamala i odbio zahtjev branitelja da se dostavi dodatna dokumentacija.

Tada je otkrio kako bi Kamala pitao s kim je potpisao ugovor, ima li stručnu kvalifikaciju, je li on po zakonu prijavljen u Hrvatskoj kao vještak i je li kao vještak registriran u Poljskoj. Branitelji optuženih duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao 8,6 milijuna kuna, nezakonit, jer ga je umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021. godine, a u međuvremenu je Visoki kazneni sud naložio novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji.