HDZ-OV IMPERIJ UZVRAĆA UDARAC

'Zbog bojkota Sabora neće biti za mirovine'

13.10.2011 u 13:33

Bionic
Reading

Samo pola sata nakon što su bojkot Sabora najavile stranke Kukuriku koalicije, HDZ-ovi Andrija Hebrang i Frano Matušić na press-konferenciji pozvali su oporbenjake da se vrate u saborske klupe, podsjetivši ih pritom na posljedice koje može uzrokovati njihov nedolazak na glasanje

Ukoliko stranke Kukuriku koalicije nastave s bojkotom rada Sabora, onemogućit će se normalno funkcioniranje nekoliko državnih resora, ali i ugroziti ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ustvrdili su HDZ-ovci u odgovoru na press-konferenciju Kukuriku koalicije.

'Mi imamo na dnevnom redu još nekoliko zakona koji su uvjet ugovora s EU i koje moramo donijeti ili sutra ili u nekoliko sljedećih dana. Ukoliko ih ne donesemo i prekinemo s radom Sabora, to će ozbiljno ugroziti i ugled Hrvatske i ugroziti sve ono što smo mukotrpno godinama stvarali da bismo postali punopravna članica Europske unije. Imamo još jedan ključan zakon - Zakon o privremenom financiranju koji moramo donijeti jer bez tog zakona od 1. 1. 2012. nema funkcioniranja državnog proračuna. Što znači, ako mi sada prekinemo s radom, neće biti isplata mirovina, neće biti zdravstvenog osiguranja, neće biti ničega što se financira iz državnog proračuna jer nema zakonske osnove bez naše odluke. Upozoravam da se iz tog kvartala proračuna treba financirati i referendum za ulazak u Europsku uniju', ustvrdio je HDZ-ov Andrija Hebrang.

Kaže kako je oporba ovakvom odlukom pokazala da im je 'više stalo do politizacije jednog incidenta ili nemilog događaja, po tumačenju oporbe'. 'To nije dobra poruka biračima jer naša savjest nam nalaže da do kraja odradimo ono za što smo izabrani jer je to u interesu Hrvatske i građana', rekao je Hebrang i pozvao opoziciju da preispita svoju odluku.

Nešto žešći bio je HDZ-ov Frano Matušić, koji tvrdi da 'ovakvom predstavom opozicija pokušava stvoriti alibi za svoj nerad u Saboru'.

'Za to im je trebao nekakav povod pa su ga jučer isprovocirali na sjednici MIP-a, premda se ništa strašnog tamo nije dogodilo. Oni zadnjih mjeseci uopće ne rade u Saboru, u nekim smjenama dolaze u Sabor, ali zapravo uopće nisu bili u Saboru nego sve vrijeme provode diljem Hrvatske i na račun poreznih obveznika sudjeluju u predkampanji, a nisu radili posao u Saboru. Jasno je da je riječ o klasičnoj obrnutoj tezi', rekao je Matušić

Zbog izjava poput onih da je Kosor muha zunzara ili da je Karamarko špijunčina, oporba, uvjeren je Matušić, ne može HDZ-u držati lekciju o dostojanstvu i uvjetima rada u Saboru.

Novinari su Hebranga upitali, s obzirom da je pozvao oporbu natrag u Sabor, da li to znači da HDZ priznaje da nema kvorum. 'HDZ ima većinu i imat će kvorum. Mi smo imali poteškoća zbog toga što su tri naša člana izostala zbog zdravstvenih razloga. Naši ljudi su se oporavili i doći će sutra i HDZ će imati kvorum. Naši zakoni se mogu izglasati, ali mi ne bismo voljeli da se izglasavaju bez opozicije. Mi bismo htjeli znati što i opozicija misli o tim zakonima', zaključio je Hebrang