veće plaće ili štrajk

Završno mirenje Vlade i sindikata - hoće li postići dogovor?

27.11.2018 u 09:05

Bionic
Reading

Postupak mirenja u sporu Vlade i sindikata javnih službi oko rasta osnovice plaća u javnim službama za 2019. nastavljen je u utorak ujutro u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, a predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama RH Branimir Mihalinec izjavio je kako očekuju konačnu Vladinu ponudu

Najavio je da će "ponudi li Vlada nešto ozbiljno" to dati sindikalnim tijelima na odlučivanje.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Toplonjak uoči sastanka je rekao novinarima kako je danas zadnji krug mirenja, te da očekuje Vladinu ponudu koja bi mogla zadovoljiti sindikate kako bi zaustavili najavljeni štrajk.

Upitan je li među članstvom prisutno mišljenje o mogućem prihvaćanju aktualne Vladine ponude rasta osnovice plaće u 2019. za 3 posto, Topolnjak je odgovorio - za sada ne.

Mi bismo to trebali pitati svoje članstvo, dodao je. Ponudi li Vlada bolju ponudu nego jučer, konzultirat ćemo članstvo, najavio je Topolnjak.

Sindikati javnih službi traže povećanje osnovice plaća za 5,8 posto u idućoj godini, no Vlada im nudi povećanje od 3 posto, tvrdeći da je to maksimalni iznos unutar proračunskih mogućnosti.

Sindikati su to odbili i najavili štrajk u svim javnim službama, koji bi trebao početi u srijedu, 28. studenoga i održavati se svakog tjedna po jedan dan sve do ispunjenja zahtjeva.

Podsjetimo, nakon što je u ponedjeljak održan jednoipolsatni nastavak postupka mirenja u sporu oko povećanja osnovice plaća u javnim službama u 2019., ministar Marko Pavić najavio je završno mirenje u utorak u 7,30 sati, a sindikalist Branimir Mihalinec najavio je tada da će sindikati obavijestiti poslodavca o štrajku koji će se održati u srijedu, 28. studenoga. Mirenje prolazi u dobroj vjeri, ali sukladno Zakonu o mirenju i našem dogovoru ne možemo izlaziti s detaljnijim informacijama u javnost, tako da će se sutra znati više, izjavio je Pavić novinarima nakon sastanka u ponedjeljak.