javlju insideri

Završio buran sastanak vladajuće koalicije: 'Spominjali su se i prijevremeni izbori'

29.01.2021 u 20:37

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u petak odlučio s dnevnog reda glasanja izbaciti Mostov prijedlog zakona o ukidanju obavezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori svi oporbeni zastupnici napustili su sabornicu. Vladajući su ostali bez kvoruma pa je šef Sabora morao odgoditi glasanje i o svim ostalim točkama dnevnog reda, među kojima su bili i brojni Vladini prijedlozi. Vladajući su ostali “kratki” za jednu ruku, onu HDZ-ovog zastupnika Miroslava Tuđmana koji zbog teškog zdravstvenog stanja nije mogao biti u Saboru.

Ono što je razbjesnilo vrh vladajuće stranke nije (samo) to što im je oporba srušila kvorum u Saboru, nego i informacija da bi za Mostov prijedlog zakona glasale ne samo oporbene stranke, nego i HDZ-ovi koalicijski partneri iz HSLS-a. Zato je premijer Andrej Plenković sazvao hitni sastanak svih koalicijskih partnera, javlja Jutarnji list.

A taj je sastanak, prema tvrdnjama samih sudionika, bio jednako buran kao i dan u Saboru. 'Sastanak je bio vrlo buran, ali na kraju smo se dogovorili da će parlamentarna većina usvojiti zaključak kojim ćemo, s jedne strane odbaciti Mostov prijedlog ukidanja članarine, a s druge Vladu obvezati da izradi prijedlog reforme HGK. Mi podržavamo Vladu. Parlamentarna većina je stabilna, a naša lojalnost nije upitna. Ali HDZ mora shvatiti da liberalne stranke vladajuće koalicije: HNS, HSLS i Reformisti nisu samo dizači ruku u Saboru, nego da se i naše ideje i potrebe trebaju uvažiti', tvrdi izvor Jutarnjeg iz vladajuće većine.

Više sugovornika sa sastanka potvrdilo je da je bilo povišenih tonova, da su se spominjali čak i mogući novi parlamentarni izbori jer da se ne može na ovakav način surađivati, a glavno pitanje je bilo kako se vladajuća većina uopće dovela u ovakvu situaciju.

'Nije bilo med i mlijeko, sigurno. Andrej je došao vidno ljut, jer nitko nije računao da ćemo se poskliznuti na jednoj ovakvoj temi, pored svih drugih problema koje rješavamo. Zapravo, nismo očekivali da će oporba zbog HGK minirati glasovanje o drugim, puno bitnijim zakonima', kaže jedan od sudionika sastanka. On smatra kako su se trebali puno bolje koordinirati i prije donijeti zaključak koji će Vladu obvezati da se krene u dugoročnu reformu HGK, te da se postepeno prvo smanji članarina, a onda postane dobrovoljna.

  • +26
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Premijer je spominjao izbore ako se ne možemo dogovoriti, u kontekstu toga što je alternativa, ali ta je tema brzo zamrla', kaže  sugovornik.

Drugi sudionik sastanka kaže kako je upravo taj, po njemu besraman, oporbeni potez (napuštanje sabornice u trenutku kada znaju da će HDZ ostati bez većine jer je Miroslav Tuđman u bolnici) i uzrokovao povišene tonove na koalicijskom sastanku.

'Pogrešno smo procijenili da će biti dovoljan broj ljudi u oporbi koji neće bolest jednog čovjeka koristiti za politički probitak. U četvrtak će biti glasovanje, moguće je da mi i dalje nećemo imati 76 ruku i vidjet ćemo hoće li oporba opet rušiti kvorum. A mi ćemo se očito morati reorganizirati', kaže.

Šef Reformista Radimir Čačić rekao je za Jutarnji list da je koalicijski sastanak na kraju završio dogovorom.

'Do idućeg glasanja u Saboru donijet ćemo zaključak kojim ćemo odbaciti populistički prijedlog Mosta o uništenju HGK, ali isto tako obvezati Vladu da izradi zakonski prijedlog reforme HGK. Članstvo bi ostalo obavezno, a članarina bitno manja. Za male tvrtke ona bi bila simbolična, jednu kunu', kaže Čačić.