ništa od dizanja ruku

[VIDEO] Nakon bure oko HGK, u Saboru propalo glasanje: Oporba se nije pojavila, a većina nema kvorum

29.01.2021 u 12:24

Bionic
Reading

Nekoliko minuta nakon podneva saborski zastupnici krenuli su s glasanjem o raspravljenim točkama, no na planu se nije našlo i ukidanje članarine za HGK, zbog čega su odmah reagirali u oporbi

Za riječ se odmah javio Mostov Zvonimir Troskot. 'Izbacili ste HGK iz dnevnog reda', pobunio se Troskot, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković odmah ga je prekinuo.

'Što se tiče dnevnog reda, za to što će se glasati je zadužen predsjednik Sabora. Stavit ću tu točku kad se steknu uvjeti, a danas su me klubovi vladajućih zatražili da odgodimo zbog dodatnih konzultacija i ja sam im odlučio izaći u susret', pojasnio je Jandroković.

Pobunio se i SDP-ov Arsen Bauk, poručivši da klubovi vladajućih mogu izaći van kada se o tome glasa.

'To neće biti na glasanju jer je to moja odluka, na sugestiju klubova vladajućih', poručio je Jandroković.

'Stekli su se uvjeti, imamo kvorum i možemo glasati', pokušao je urgirati SDP-ov Peđa Grbin.

'Kada vi budete predsjednik Sabora, onda možete odlučivati kako hoćete. Ovo je moja politička odluka i moja politička odgovornost', kazao je Jandroković.

'Nemojte štiti HGK gdje uhljebujete svoje kadrove', kazao je Mostov Nikola Grmoja traživši da se glasa o HGK. Grmoja je zaradio i dvije opomene jer nije prestao govoriti nakon upozorenja predsjednika Sabora.

'Ne postoji poslovnička odluka da se nešto što je raspravljeno stavi na glasanje kada oporba to hoće. Nemojte vršiti prtisak i nemojte me optuživati da štitim uhljebe jer ćete moj stav vidjeti kada se o tome bude raspravljalo', kazao je Jandroković.

Stanku je ponovno zatražio Grbin kako bi se u klubu konzultirali o daljenjem glasanju, a Jandroković je rekao da će on sam uzeti stanku od 10 minuta.

Video: Jurica Galoic/PIXSELL

Nakon stanke Troskot je pojasnio da su sve napravili sve po pravilima, podsjetio da je rasprava bila kasno navečer. 'S obzirom da nam ne date pravo glasovanja i da ste Sabor sveli na cirkus, mi u ovome ne želimo sudjelovati', kazao je Troskot.

'Nisam ništa stavio navečer nego je prije bila rasprava o nacionalnom programu reformi i to je jednostavno tada došlo na red. Što se tiče HGK, o tome ćemo glasati kada se staknu uvjeti', ponovio je Jandroković.

Nakon toga krenulo se na glasanje, no oporbe u dvorani nije bilo. Zbog toga što vladajući nisu imali kvorum, odnosno u dvorani ih je bilo samo 75, glasanje je odgođeno. Vladajućima je nedostajala jedna ruka jer se Miroslav Tuđman nalazi u bolnici zbog koronavirusa.

Grbin: Jandroković je odlučio pokazati srednji prst svim stradalima od potresa

Nakon što je glasanje odgođeno, oporba je dala i izjave, prenosi N1.

'Mi možemo glasati za pet minuta ako predsjednik Sabora to odluči, no on je danas odlučio pokazati srednji prst svim stradalima od potresa kako bi pokazao političku snagu HDZ-a. Jedino što je pokazao je nevjerojatna slabost i za to i Jandrokovića i Plenkovića i HDZ može biti sram', rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Zvonimir Troskot iz Mosta je rekao: 'Istaknuli smo da smo poštovali sve procedure. Jednu od najvažnijih tema za hrvatsko gospodarstvo bila je stavljena u 22 i 30 i debatirali smo o tome do pola 3 ujutro. To je bila konstruktivna rasprava. Kad smo i to ispoštvali, došli smo s nadom da će Zakon biti izglasan i kad su vladajući vidjeli da neće biti izglasano kako su mislili, maknuli su Zakon s reda izglasavanja. Smatramo da nam je oduzeto demokratsko pravo. Naša poruka je da ćemo se boriti za poduzetnike, obrtnike i radnike u Hrvatskoj jer se mažu oči, njihova su prava svedena na cirkus. U Hrvatski sabor ćemo se vratiti ako vrate Zakon o ukidanju prisilne članarine na izglasavanje. Ovo je poruka svih obrtnika, poduzetnika i radnika da ćemo se boriti za njihova prava. Ovo je neminovan poraz HDZ-a jer se najveći broj oporbenih stranaka ujedinio. Razjedinili smo vladajuće. Više nema povratka iz ove situacije. To je borba za naše poduzetnike i radnike koji skapavaju.'