nema dogovora

Završen sastanak štrajkaša s ministrom: Ovo je ucjena; oglasio se i Malenica

12.07.2023 u 16:35

Bionic
Reading

Predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika održali su sastanak s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom. Sindikati su sa sastanka otišli nezadovoljni te nisu isključili mogućnost proširenja štrajka. Uvjete koji su im ponuđeni okarakterizirali su kao "ucjenjivačke"

Sindikati su nakon najduljeg štrajka u povijesti Hrvatske dobili sporazum kojim nisu zadovoljni. Najavili su prezentiranje ponude vodstvu i moguće protumjere. 'Danas smo na sastanku nakon 38 dana štrajka kao prijedlog dobili sporazum u kojem sa navodi i predlaže da potpišemo sporazum o tome da se dogodilo povećanje u prvoj fazi (100, 80 i 60 eura) koje je Vlada isplatila svim zaposlenim u javnim službama', kazala je za HRT Iva Šušković, predstavnica sindikata. 'Nakon toga nudi nam se potpisivanje toga da će nam se u 2024. kroz uredbe o koeficijentima povećati plaće', rekla je.

'Umjesto ponude, ucjena'

Predstavnica sindikata ponudu je okarakterizirala kao "ucjenu". Rekla je kako je Vlada zaprijetila donošenjem odluke o neplaćanju dana u štrajku.

'Umjesto ponude, dobili smo ucjenu. Ukoliko ne prihvatimo ovakav vid sporazuma, Vlada će donijeti odluku o neplaćanju dana u štrajku', kazala je. 'Mi ćemo ovakav prijedlog, kao što nam je prezentiran, pustiti našem članstvu na izjašnjavanje i odlučiti o konačnim zaključcima glede nastavka štrajka', otkrila je.

Šušković smatra da je val nezadovoljstva zahvatio sindikat te da je izvjesno kako bi moglo slijediti i obustavljanje hitnih poslova. 'Ništa se nije komuniciralo u vidu prijedloga Vlade, članstvo je vrlo nezadovoljno, izvjesno je da bi moglo doći do obustavljanja hitnih poslova koji se sada obavljaju. Članstvo je tako raspoloženo još od prošlog tjedna i vrlo je teško zaustaviti taj val nezadovoljstva i koordinirati tu situaciju. Izostanak, ignoriranje, ljutnja, jad i jal', ustvrdila je.

'Svi smo svjesni u kakvom smo stanju i do čega nas je ovo sve skupa dovelo', zaključila je. 'Ovo što ćemo mi danas dati članstvu kao ponudu vjerojatno će izazvati ljutnju. Doći će do toga da će oni poželjeti zaustaviti rad na hitnim postupcima'.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica također je dao izjavu nakon sastanka sa sindikatom, donosi N1.

“Stavili smo na stol odredbu u kojoj ćemo u drugom koraku dodatno povećati plaće službenicima, a kao prilog tom sporazumu bila bi tablica s navedenim minimalnim koeficijentima. Mi smo sindikatu predložili povećanje u dva koraka, drugi korak bi bio u siječnju 2024. godine. Ostavili smo sindikatu da pusti taj prijedlog sporazuma svojim članovima”, rekao je ministar Ivan Malenica.

Također, navodi: “Ono što oni rade je ucjena. Oni traže isključivo sad povećanje plaće. Mi smo povećanje plaće već postigli s povećanjem 180 i 60. Drugi korak povećanja bi bio početkom sljedeće godine. Oni ne pristaju na to i oni ucjenju nas jer žele povećanje sad i odmah. Plaću za lipanj smo isplatili bez obzira na štrajk. Dobili su povećanu plaću s povećanjem od 100 eura. Dali smo fer i korektnu ponudu, iz razgovora proizlazi da su njima prijedlozi dobri, međutim, oni traže povećanje sad i odmah. Treba istaknuti da im je kontinuirano rasla plaća i rast će kroz novi zakon i uredbu”, rekao je.

Također, naveo je da je Vlada dovoljno ozbiljna da najavimo unaprijed da nećemo isplatiti plaće zbog štrajka.

“Oni ucjenjuju bez obzira što Vlada povećava plaće”, zaključio je.