36. dan

Štrajk u pravosuđu postaje najduži u povijesti Hrvatske, tko će odgovarati?

10.07.2023 u 19:28

Bionic
Reading

Štrajk je ušao u 36. dan i od sutra će biti najduži u hrvatskoj povijesti. Nema razvoda, registriranja tvrtki, prijenosa vlasništva, ročišta…

"Mislili smo da će Vlada i sam ministar shvatiti kuda ide takva situacija, ide u svakako u lošem smjeru, pitanje je kome je to u interesu", rekla je za RTL Jasminka Kirigin Bastalić, zapisničarka u Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu Zagreb.

Rade samo hitne poslove pa se zaostaci gomilaju. "Mislim da sigurno do Nove godine mi nećemo to uspjeti rješavati. Do sada prije štrajka smo redovne stvari rješavali u prekovremenim satima", poručuje Denis Opačak, voditelj posebne pisarnice za kaznene predmete.

  • +4
Štrajk u pravosuđu u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Traže povećanje plaća od 400 eura, ali Ministarstvo pravosuđa im nudi Memorandum o razumijevanju s povišicama do 100 eura. Najavljuju da bi u potpunosti mogli blokirati sustav pa neće raditi ni hitne poslove. Postoji mogućnost da zbog štrajka i nerada sudova građani tuže državu za naknadu štete, a neki od njih mogli bi se obratiti i Ustavnom sudu - koji je danas bez komentara.

O štrajku u pravosuđu reporter RTL-a Danas Goran Latković razgovarao je s Damirom Kosom, sucem Vrhovnog suda. "Teško je govoriti o pobjedniku ili tko bi popustio, ali mislim da će sporazumni dogovor nekakav morati biti postignut. Hoće li biti iznosi o kojima govore sindikati - mislim da ne jer u svakom sporazumijevanju netko mora odstupiti. Dosadašnja praksa obećavala je: Mi to ne možemo, ali idemo u razgovore. Međutim, u razgovorima uopće nije bilo nikakve konkretne ponude osim pregovaranja i memorandumskih tekstova",

Cijeli razgovor pogledajte u videu.