RADIJACIJA NAKON POTRESA

Zavod za radiološku sigurnost: Građani Hrvatske sigurni

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.03.2011 19:21
  • Objavljeno 12.03.2011 u 18:50
POTRES U JAPANU INDUSTRIJSKA ZONA

POTRES U JAPANU INDUSTRIJSKA ZONA

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nakon potresa u Japanu građani Hrvatske mogu biti sigurni da bi u slučaju bilo kakvog događaja ne samo u Hrvatskoj, već u bilo kojoj državi u okruženju i šire, javnost bila smjesta informirana ne samo o događaju, već i mjerama poduzetim za smanjenje posljedica na najmanju moguću mjeru, priopćio je danas Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS)

Nakon potresa jačine 8,9 stupnjeva po Richteru, koji je u petak 11. ožujka u 7,30 sati po srednjeeuropskom vremenu pogodio Japan, došlo je do automatske obustave triju nuklearnih reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima Daichii.

Prema informacijama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u nuklearnoj elektrani je uslijed oštećenja rezervnog sustava napajanja, uzrokovanih potresom i posljedičnim tsunamijem, došlo do gubitka napajanja elektrane elekričnom energijom. Zbog porasta tlaka u zaštitnoj posudi reaktora 1, danas u 7,30 sati po srednjeeuropskom vremenu došlo je do eksplozije. Uzroci i detalji eksplozije još uvijek nisu poznati, navodi se u priopćenju.

Na temelju dobivenih informacija Krizni stožer DZRNS procjenjuje da je nastupilo ispuštanje plinovitih radionuklida, zbog mogućeg djelomičnog oštećenja jezgre reaktora. Za sada su poduzete lokalne zaštitne mjere stanovništva u krugu od 20 km oko nuklearne elektrane.

Krizni stožer DZRNS nastavlja s praćenjem stanja na lokaciji, stoji u priopćenju.

Već dan nakon potresa i plimnog vala koji su pogodili Japan te uslijed  mogućnosti još veće tragedije zbog oštećenja nuklearnih elektrana, u dijelu medija pojavljuju se spekulacije o mogućoj ugroženosti Hrvatske u slučaju potresa u ovom dijelu Europe. Zabrinutost građana veća je radi neodmjerenih izjava onih koji nisu upoznati sa sustavom, već im je cilj samo lažno uzbunjivanje javnosti iz njima poznatih razloga, upozorava Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi