ŠIMONOVIĆ ISPRED REŠETAKA

Zatvori do 2014. među boljima u Europi

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.06.2009 15:45
  • Objavljeno 24.06.2009 u 15:40
zatvor samica

zatvor samica

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Usvajanjem i primjenom paketa zakona i akcijskog plana hrvatski zatvorski sustav do 2014. bit će jedan od boljih u Europi, rekao je novinarima ministar pravosuđa Ivan Šimonović

Iako je u hrvatskim zatvorima smanjen broj samoubojstava, samoozljeđivanja, napada ili bjegova, stanje je trenutno zbog nedostatnih smještajnih kapaciteta zabrinjavajuće. U zatvorenim uvjetima prenapučenost je u 2008. iznosila čak 52 posto. Zabrinjava što godišnje broj zatvorenika raste za 10 posto.

Zbog prenapučenosti zatvorenici često traže naknadu štete pred domaćim i međunarodnim sudovima, a i Ustavni sud je u ožujku naložio Vladi da u primjerenom roku, ne duljem od pet godina zatvorske kapacitete prilagodi potrebama, rekao je Šimonović

Ministar očekuje da će zatvorski sustav poboljšati akcijskim planom do 2014., vrijednim 1,1 milijardu kuna o kojem će početkom idućeg tjedna raspravljati Hrvatski sabor.

Broj ljudi u zatvorima smanjio bi se uvođenjem nadzirane slobode, odnosno sustavom probacije, što je novost za Hrvatsku, izricanjem alternativnih kazni, izgradnjom novih zatvorskih kapaciteta i zapošljavanjem.

Sustavom probacije, kojeg se planira ustrojiti do 2012., u zatvore bi se slalo 1000 zatvorenika manje ili 20 posto manje od ukupnog broja zatvorenika. Očekuje se i da bi kažnjenici rjeđe ponavljali nedjela. Dan nadzirane slobode triput je jeftiniji od dana u zatvoru koji sada stoji 305 kuna.

Koji će kažnjenici čitavu ili dio kazne služiti na nadziranoj slobodi odlučivat će sudovi temeljem procjene rizika timova stručnjaka s područja društvenih znanosti. Početkom 2010. bit će zaposleno prvih 70 službenika u sustavu probacije.

Akcijski plan prati i predloženi paket zakona u kojem su osim zakona o probaciji još i zakon o izvršavanju rada za opće dobro na slobodi, zakon o izvršavanju kazne zatvora i zakon o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi