Travis King

Zato što je svojevoljno pobjegao u Sj. Koreju SAD mu odbija dati status zarobljenika

04.08.2023 u 22:35

Bionic
Reading

Sjedinjene Države zasad odbijaju dati vojniku Travisu Kingu status ratnog zarobljenika usprkos tome što su ga sjevernokorejske vlasti pritvorile nakon što je prešao granicu te zemlje, objavio je u petak Reuters pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike

Odluka, koja bi mogla značiti da King nije obuhvaćen zaštitom koju imaju ratni zarobljenici prema Ženevskoj konvenciji, vrlo je osjetljiva za američku vojsku s obzirom da se obvezala da neće ostaviti nijednog vojnika iza neprijateljskih linija.

Kao aktivan vojnik King bi mogao dobiti status ratnog zarobljenika budući da su SAD i Sjeverna Koreja tehnički u ratu jer se Korejski rat (1950.-1953.) nije završio mirovnim sporazumom.

Međutim, ne ide mu prilog to što je, među ostalim, svojevoljno prešao u Sjevernu Koreju u civilnoj odjeći, rekli su dužnosnici koji su željeli ostati anonimni.

Glasnogovornik Pentagona odbio je komentirati Kingov status zarobljenika, ali je rekao da je prioritet ministarstva obrane da ga vrati kući i da radi na tome da to postigne kroz sve dostupne kanale.

"Prema vojniku Kingu mora se humano postupati u skladu s međunarodnim pravom", rekao je glasnogovornik.

Sjeverna Koreja nedavno je potvrdila da se američki vojnik Travis King, koji je sredinom srpnja ušao na njezin teritorij bez dopuštenja dok je bio u civilnom obilasku demilitarizirane zone na granici između dviju Koreja, nalazi u pritvoru.