za imigrante bez papira

Zastupnički dom prihvatio zakon 'Američki san i obećanje'

19.03.2021 u 09:42

Bionic
Reading

Američki Zastupnički dom prihvatio je zakon 'Američki san i obećanje' u četvrtak, prvi imigracijski zakon o kojem se glasalo nakon što je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost. Zakon, kojim će 2,5 milijuna imigranata bez dokumenata dobiti priliku zatražiti državljanstvo, prošao je s 228 prema 197 glasova u Zastupničkom domu koji kontroliraju demokrati.

Prijedlog stvara put za tzv. "Sanjare", imigrante koji su stigli u SAD u ranoj dobi sa svojim roditeljima. Također uključuje zaštite i potencijalni put za državljanstvo za nositelje privremenog zaštićenog statusa, koji uključuje one iz zemalja poput Haitija i Venezuele.

Zastupnički dom odobrio je 2019. sličnu verziju prijedloga zakona, no to je propalo jer je Senat kojim dominiraju republikanci favorizirao politiku ograničavanja legalne i ilegalne imigracije.

Zastupnički dom također je glasao o drugom imigracijskom zakonu u četvrtak, pod nazivom zakon o modernizaciji poljoprivredne radne snage. Tim bi se zakonom dopustilo da više od milijun poljoprivrednih radnika bez dokumenata zatraži legalni status ako su radili najmanje 180 dana u poljoprivredi više od dvije godine.

Zakon o američkom snu i obećanju i zakon o modernizaciji poljoprivredne radne snage smatraju se pojedinačnim imigracijskim zakonima koji su odvojeni od Bidenova obuhvatnoga zakona kojim se predlaže osmogodišnji put za stjecanje državljanstva za gotovo 11 milijuna imigranata bez dokumenata.

 Stručnjaci kažu kako se ne očekuje da će Bidenov zakon dobiti dovoljno republikanskih glasova da prođe u Senatu, no manji imigracijski zakoni za "Sanjare" imaju bolju mogućnost dobiti najmanje 10 republikanskih glasova u Senatu, podijeljenom između republikanaca i demokrata.

Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos oglasio se na Instagramu dok su se zastupnici pripremali za glasanje. Pozvao je zastupnike da prihvate zakon. Bezos je rekao da je njegov otac u SAD s Kube došao sam sa 16 godina i uspio zbog "čvrstine, odlučnosti i podrške i dobrote" Amerikanaca. 

"Nadam se da će kreatori politike surađivati kako bi "Sanjarima" stvorili put da dobiju državljanstvo i dali prednost raznovrsnijim imigracijskim reformama, napisao je Bezos dodavši da "obitelji Amerikanaca to zaslužuju"

No neki zastupnici, poput republikanke Marije Elvire Salazar, ne misle da je zakon dobar put.

Salazar je u srijedu predvodila skupinu od 9 republikanskih zastupnika u iznošenju protuargumenata imigracijskog plana demokrata, koji su nazvali "neizvedivim" u jeku sve jače krize na južnoj granici.

Tajnik nacionalne sigurnosti Alejandro Mayorkas nedavno je rekao da su pokušaji graničnih prijelaza gotovo dosegli najvišu razinu u posljednjih 20 godina.

Republikanski prijedlog uključuje povećanje financiranja za pojačanu sigurnost granica; produljenje viza za poljoprivredne radnike; razvijanje desetogodišnjeg puta do obnovljivog pravnog statusa za imigrante bez dokumenata koji nemaju kaznenu evidenciju; zaštitu “Sanjara”; te uvodi obvezni E-Verify, savezni program koji provjerava imigracijski status radnika.

"Moji kolege demokrati predstavili su zakon o reformi imigracijskog sustava za koji znaju da nikada neće postati zakon na način na koji je sastavljen", rekla je Salazar.

"Kao Latinoamerikanci, nećemo više lažna obećanja, lažne nade", dodala je. "Želimo da se prema tih 11 milijuna ljudi bez dokumenata koji su ovdje u zemlji dostojanstveno postupa. Ali to se neće dogoditi, ako ne zaustavimo ludost na granici stvarnim, trajnim rješenjima, a ne izvršnim odredbama", istaknula je Salazar.