velika revizija

Biden potpisuje uredbe o azilu, legalnoj imigraciji i razdvojenim obiteljima

02.02.2021 u 13:36

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u utorak će narediti veliku reviziju obrade zahtjeva azila na američko-meksičkoj granici i Protokola zaštite migranata u pokušaju poništavanja strogih migracijskih politika prethodnika Donalda Trumpa, najavilo je dvoje viših dužnosnika administracije

Biden će u utorak oformiti radnu skupinu za spajanje migrantskih obitelji koje su razdvojene na američko-meksičkoj granici 2018. zbog Trumpove politike "nulte tolerancije" na granici, naveli su dužnosnici.

Biden će potpisati tri izvršne uredbe koje se bave regionalnom migracijom, legalnom imigracijom i spajanjem obitelji, dodali su dužnosnici.

Tražit će i preispitivanje pravila u Trumpovoj eri koja su siromašnijim imigrantima otežavala ostvarivanje trajnog boravka u Sjedinjenim Državama.

Također će narediti reviziju Protokola zaštite migranata (MPP), kontroverznog programa koji je 65.000 tražitelja azila vratio natrag u Meksiko da ondje čekaju ročišta na američkim sudovima o njihovim zahtjevima za azil. Većina ih se vratila u svoje matične zemlje, ali neki su ostali u improviziranom kampu blizu meksičke granice.

Pozivi na oprez: nagli rast ilegalne migracije ojačat će republikance 2022.

Chad Wolf, ministar domovinske sigurnosti u Trumpovu mandatu, rekao je u intervjuu da je obustavljanje programa MPP-a pogreška jer je bio učinkovit u odvraćanju ilegalnih imigracija.

"Ako imate priljev (migranata), koristite jedan od alata sa svog stola", rekao je Wolf referirajući se na taj program.

Biden svojim postupcima nastoji pogurati svoju ambicioznu promigrantsku agendu i izbrisati Trumpove restriktivne migracijske politike.

No Biden se suočava s logističkim izazovima i otporom republikanaca, navode stručnjaci za migrantske politike, bivši dužnosnici i aktivisti s obje strane problema.

Tužbe konzervativnih skupina mogle bi usporiti Bidenovu agendu. Savezni sudac prošli tjedan je privremeno blokirao jedan od prvih njegovih migrantskih poteza - stodnevnu pauzu na brojne deportacije, nakon što je Teksas, predvođen republikancima, zatražio zabranu tog poteza.

Trump je 2016. pobijedio na izborima, a glavna tema u izbornoj kampanji bila mu je sigurnost granica. Ako Biden ne uspije spriječiti nagli porast ilegalne imigracije na američko-meksičkoj granici, mogao bi dati poticaj republikancima na izborima za Kongres 2022., rekla je Sarah Pierce, politička analitičarka s Instituta za migracijsku politiku u Washingtonu.

"Ovo je pitanje koje je okupilo pristaše Donalda Trumpa", dodala je Pierce.