EUROPSKI PARLAMENT

Zastupnici usvojili prijedlog o razmještanju 120.000 tražitelja azila

17.09.2015 u 11:42

Bionic
Reading

Prijedlog o hitnoj preraspodjeli 120.000 tražitelja azila iz Italije, Grčke i Mađarske u druge države članice usvojen je u četvrtak u hitnom glasovanju u Europskom parlamentu. Prva hitna privremena pravila za raspodjelu 40.000 osoba u razdoblju od dvije godine usvojena su u EP-u 9. rujna tijekom plenarne sjednice

Hitno usvojeni prijedlog EP-a u rekordnom vremenu, čime su zastupnici podržali prijedlog Komisije predstavljen 9. rujna, u kojem se traži preraspodjela 120.000 tražitelja azila, jasni je znak Vijeću ministra unutarnjih poslova, koje će se ponovno sastati 22.9., da je došlo krajnje vrijeme za odlučnu akciju o  drugom mehanizmu za hitno premještanje.
 
Parlament je usvojio prijedlog Komisije (bez nadopunjavanja) s 370 glasova za, 134 protiv i 52 suzdržanih. Nakon toga usvojio je zakonodavnu rezoluciju s  372 glasova za, 124 protiv i 54 suzdržanih.
 
Prijedlog Komisije predviđa razmještanje dodatnih 120.000 tražitelja azila iz Italije (15.600), Grčke (50.400) i Mađarske (54.000). Ovaj broj od 120.000, dodan na broj od 40.000 koje je Parlament odobrio 9. rujna, a Vijeće podržalo 14. rujan, čini ukupan broj od 160.000 osoba.
 
Mađarska se suprotstavlja razmještanju
 

U plenarnoj raspravi u srijedu luksemburški ministar za imigracije i azil Jean Asselborn, govoreći u ime Predsjedništva Vijeća,  rekao je zastupnicima da će 'doći do važnih promjena prvotnog prijedloga zbog odbijanja Mađarske da sudjeluju u raspodjeli izbjeglica'.

'EP treba uzeti u obzir ovu činjenicu pri izradi svojeg mišljenja', dodao je.
 
Parlament podupire obveznu preraspodjelu
 
Po predloženom sustavu razmještaj tražitelja azila u druge države članice odvijao bi se u skladu s njihovim sposobnostima da ih prihvate. Računica kriterija bila bi sljedeća: veličina populacije 40% , BDP-a 40%, prosječan broj zahtjeva za azil proteklih godina 10%, i stopa nezaposlenosti 10%. ( Poveznica: razmještaj po državama članicama)
 
Države članice koje bi sudjelovale u ovom razmještanju dobile bi 6 000 eura po premještenoj osobi, uključujući stopu predfinanciranja od 50% kako bi omogućili nacionalnim tijelima da brzo reagiraju. Zemlje iz kojih će se premještati tražitelji azila dobile bi 500 eura po osobi da se pokriju troškovi transporta.
 
Privremena klauzula solidarnosti
 
Prijedlog predviđa da ako - iz opravdanih i objektivnih razloga, kao što su prirodne katastrofe - članica privremeno nije u stanju sudjelovati, morala bi napraviti financijski doprinos proračunu EU do 0,002% svog BDP-a. Na Komisiji je da zatim procjeni razloge koje je zemlja navela i odluči o tome hoće li opravdati  nesudjelovanje države članice u programu za najviše 12 mjeseci.
 
Zastupnici kritizirali države članice i pozivali na solidarnost

 
Zastupnici su jučer u raspravi kritizirali države članice što se nisu uspjele dogovoriti oko razmještanja 120.000 tražitelja azila i pozvali ih da pokažu solidarnost i poduzmu odlučne akcije kao što je uspostava stalnog migracijskog sustava.
 
Prije glasovanja, predsjednik Schulz objavio je kako će poslati pismo trenutnom predsjedniku Predsjedništva, Xavier Bettelu, tražeći ga u ime Europskog parlamenta da iz EU fondova odmah isplati novce zemljama koje udomljuju veliki dio sirijskih izbjeglica, kao što su Libija, Turska i Jordan.