zadnja sjednica

Zastupnici odlaze na jednomjesečni odmor, evo što će još odraditi zadnji radni dan

14.12.2018 u 07:45

Bionic
Reading

Glasovanjem o raspravljenim točkama, među kojima je i Deklaracija o položaju Hrvata u BiH i europskom putu BiH, Hrvatski sabor u petak će zaključiti redovno jesensko zasjedanje, a zastupnici otići na jednomjesečni odmor

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske, koji je Deklaraciju predložio, u četvrtak je odbio većinu amandmana podnijetih na nju, pa će se tek vidjeti hoće li se taj dokument izglasovati konsenzusom na koji pozivaju vladajući.

S obzirom da su mu odbijena sva četiri amandmana, očekuje se da za Deklaraciju neće glasovati zastupnici Mosta NL, SDP-u je odbijena većina od 15 amandmana, no kako će glasovati, o tome će se definitivno odlučiti na sjednici Kluba zastupnika SDP-a uoči glasovanja o Deklaraciji.

O podnijetim amandmanima Vlada se izjasnila na telefonskoj sjednici u četvrtak navečer.

Sa zanimanjem se očekuje glasovanje o prijedlogu zakona o udžbencima s obzirom da je 'Bandićev' Klub zastupnika, koji je dio saborske većine, podršku zakonu uvjetovao prihvaćanjem svog amandmana o besplatnim udžbenicima za osnovne škole, s tim da bi Vlada, ovisno o raspoloživom novcu, svake školske godine mogla odlučiti i o financiranju onih za srednjoškolce.

Minstrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na sve je odgovorila najavom da će, ne prođe li zakon, otići s ministarskog mjesta.

Vlada je na telefonskoj sjednici u četvrtak dala suglasnost za prihvaćanje toga amandmana, u izmijenjenom (dopunjenom) obliku.

>>> Bandić zabio gol i Vladi: Na telefonskoj sjednici u zadnji čas prihvatili njegove uvjete

  • +24
Sabor je u četvrtak raspravljao o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor bi trebao glasovati i o SDP-ovoj Interpelaciji o radu Vlade zbog njezina nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava Za dom spremni.

Glasovanje se očekuje oko 15 sati, s obzirom na to da će se zastupnici prijepodne izjašnjavati o gotovo 140 amandmana na raspravljene zakone.

Nakon plenarne sjednice, predsjednik Sabora Gordan Jandroković upriličit će prigodni domjenak za zastupnike, djelatnike saborske Stručne službe i novinare akreditirane u Hrvatskom saboru.