dokument koji je uzburkao duhove

Cijeli dan raspravravljalo se u Saboru o Deklaraciji o BiH: Poručili smo Hrvatima da smo uz njih

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 12.12.2018 21:42
  • Objavljeno 12.12.2018 u 21:41
Božo Ljubić

Božo Ljubić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu je, na koncu cjelodnevne saborske rasprave o Deklaraciji o položaju hrvatskog naroda u BiH izrazila nadu da će se ona usvojiti sa što širim konsenzusom, istome se nada i Božo Ljubić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, koji je Deklaraciju predložio

Nadam se da će podnijeti amandmani biti konstruktivni i da će se Deklaracija moći usvojiti sa što širim konsenzusom, bilo bi dobro da pokažemo što šire jedinsvo o tome što mislimo i što želimo za hrvatski narod u BiH, rekla je Pejčinović Burić.

Radi se, naglasila je, o iznimno važnom dokumentu čija se vrijednost ogleda u jasnoj i nedvosmislenoj poruci potpore hrvatskom narodu u BiH, ali i poruci prijateljstva samoj BiH.

Nadam se da će Deklaracija biti iskaz potpore svih nas, neovisno o politčkoj i bilo kakvoj drugoj pripadnosti, rekla je ministrica.

Poručili smo Hrvatima u BiH da smo uz njih

Sažimajući cjelodnevnu raspravu, Ljubić (HDZ) konstatira kako je njen najveći dobitak da se ta važna tema, položaj hrvatskog naroda u BiH, stavio u fokus hrvatske političke i svekolike javnosti.

'Mislim da smo Hrvatima u BiH poslali poruku da je Hrvatska uz njih, da smo osvijetlili značaj BiH, odluka koje se tamo donose, pa i onih koji ih donose', rekao je Ljubić, ističući da su BiH i Hrvatska upućene jedna na drugu, da bi se Hrvatska, čak i da nema Hrvata u BiH, trebala baviti tom državom.

'Zbog još uvijek nedovršene države, BiH predstavlja još uvijek i određeni razlog za zabrinutost, posebice za njene susjede', ustvrdio je.

  • +24
  • +21

Sabor raspravlja o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Suglasio se s amandamina koji traže da se valorizira uloga HVO.

Dobili smo amandamne, uz dobru volju, pristup kojem smo danas svjedočili možemo doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za široki konsenzus o Deklaraciji, rekao je, pozivajući da se tome priđe u dobroj vjeri, konstruktivno kako bi Sabor u petak izglasovao Deklaraciju.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk poručio je kako glavne poruke tog dokumenta trebaju biti poštivanje međunarodnih ugovora i vladavine prava.

Neke stvari možemo konstatirati, ne samo u susjednoj državi, način na koji to radimo ne smije odudarati od uobičajenih diplomatskih praksi, moramo staviti naglaska na obveze državnih tijela kako bi se poboljšao položaj Hrvata u BiH, jasno osuditi neke pojave, pobrojao je Bauk.

Kod odlučivanja o amandmanima nadam se da će se postići dovoljna razina suglasja da Deklaracija može biti donijeta pristojnim brojem glasova, rekao je taj SDP-ov zastupnik, poručivši da ostaju na raspolaganju za daljnje razgovore.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!