OBJAŠNJENJE SUTKINJE OMEJEC

Zašto Ustavni sud nije raspravljao o vjeronauku?

24.05.2013 u 16:49

Bionic
Reading

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec ustvrdila je, komentirajući za Večernji list presudu ustavnih sudaca o kurikulumu zdravstvenog odgoja i činjenicu da ustavni suci nisu isto reagirali kod uvođenja vjeronauka, kako je 'vjeronauk nastavni predmet, a zdravstveni odgoj to nije'

'Vjeronauk je uveden na temelju međunarodnog ugovora kao izborni nastavni predmet. Nasuprot tome, sadržaj zdravstvenog odgoja obvezujući je za sve', objasnila je svoje stajalište ustavna sutkinja Jasna Omejec

Dodala je i kako je 'pravna osnova za uvođenje vjeronauka različita od pravne osnove kojom je uveden ukinuti kurikulum zdravstvenog odgoja'. 'To su neusporedive situacije', smatra Omejec.

Platforma 112: Ustavni sud nije uvijek tako brz

Udruge okupljene oko Platforme 112 ukazale su jučer na to kako će se zdravstveni odgoj nastaviti primjenjivati nakon što se provede potrebna javna rasprava te uputile apel Ustavnom sudu da, brzinom kojom je donio ovu odluku, i ubuduće tako radi. Naveli su i druge slučajeve, poput odluke o deviznoj klauzuli kod podizanja kredita na koju se 'čeka pune dvije godine'. Podsjećaju i kako je nužno preispitati i kurikulum vjeronauka, jer tvrde da njegovi pojedini dijelovi 'izričito i otvoreno diskriminiraju određene društvene skupine s čime se dio roditelja ne slaže'.

Na upit novinara Večernjeg lista zašto je Ustavni sud odluku o ukidanju kurikuluma zdravstvenog odgoja sa spornim modulom o spolnom odgoju donio između dva kruga lokalnih izbora i 15 dana prije kraja školske godine, Omejec je odgovorila kako je 'odluka donesena nakon što su prestali ustavni razlozi za samoograničenje Ustavnog suda'.

Čekali smo da prođu izbori za Europski parlament te izbori za lokalna i regionalna predstavnička tijela, dakle da prođu izbori koji imaju ustavno značenje. Preostali izbori u drugom krugu nisu izbori koji imaju ustavno značenje jer se ne odnose na lokalna predstavnička tijela', objasnila je Omejec.

Po njoj, traženje da se sjednica održi nakon drugog kruga izbora 'značilo bi tražiti od Ustavnog suda da uvažava stranačko-političke, a ne ustavnopravne razloge'. Smatra i kako bi se 'lavina kritika sručila na Ustavni sud da su čekali dovršetak školske godine'.

Potvrdila je i kako odlukom Ustavnog suda zdravstveni odgoj nije ukinut, nego je ukinut akt ministra kojim je propisao konkretan kurikulum zdravstvenog odgoja.