SVE ILI NIŠTA

Zašto su američki izbori uistinu specifični?

10.11.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Iako će na američkim predsjedničkim izborima glasati više od 100 milijuna ljudi, aktualni predsjednik Barack Obama i republikanski kandidat Mitt Romney većinu vremena u kampanji potrošili su u svega nekoliko saveznih država - onih neopredijeljenih, dakako. Strategija predsjedničkih kandidata proizlazi iz američkog izborog sustava

Kako je to predviđeno Ustavom iz 1787. godine, svaka od saveznih država predstavlja jednu izbornu jedinicu. Kandidat koji u pojedinoj saveznoj državi osvoji najveći broj glasova, dobiva sve elektorske glasove te države. To je sustav u kojem pobjednik odnosi sve - nema veze hoće li Obama pobijediti sa ogromnom razlikom na Floridi ili samo sa jednim glasom prednosti, jer će bez obzira na to dobiti isti broj elektorskih glasova.

Elektori su obvezni glasovati sukladno volji svojih birača. U pitanju je, dakle, većinski izborni sustav.

Broj elektora pojedine savezne države ovisi o udjelu njezina broja stanovnika u ukupnom broju stanovnika SAD-a. Svaka država ima najmanje tri elektora, a velike države imaju ih znatno više, primjerice Kalifornija 55, Teksas 34, New York 31, a Florida 27. Za izbor za predsjednika kandidatu je potrebno najmanje 270 elektorskih glasova. Ako nitko ne osvoji potrebnu većinu, predsjednika bira američki Kongres.

Iako se na predsjedničkim izborima natječe niz kandidata, u političkoj praksi relevantni su kandidati samo iz Demokratske i Republikanske stranke. Stranački predsjednički kandidati određuju se na stranačkim izbornim konvencijama, kojima prethode višemjesečni predizbori unutar samih stranaka.

Klikni za uvećanje