IGRAČI SUMNJAJU U VJERODOSTOJNOST

Zašto se uplate za loto primaju samo do 17.30?

17.06.2009 u 12:34

Bionic
Reading

Igrači lota većine europskih državnih lutrija listić s s brojevima mogu uplatiti neposredno prije javnog izvlačenja. U Hrvatskoj se uplate primaju do 17.30, a izvlačenje je u 19.15

Upravo zbog te činjenice mnogi sumnjaju u vjerodostojnost Hrvatske lutrije. Vjeruju da se u tom vremenu 'svašta može naštimati'. Glasnogovornica Ana Jazić objašnjava da Hrvatska lutrija zaključuje uplatu za odigravanje u pojedinom kolu igre loto u 17 i 30 sati, da bi se do direktnog prijenosa izvlačenja na Prvom programu HTV-a u 19.15 obavile sve pripremne radnje.

'To uključuje obradu i pohranu podataka na neizbrisivi medij (DVD) - trajanje te faze ovisno je o broju transakcija (uplata), a u prosjeku traje 15 do 30 minuta. Potom preuzimanje podataka i fizička distribucija na HTV, gdje se odvija izvlačenje kojemu prethodi probno snimanje prema zahtjevu HTV-a, radi provjere tehnike, odnosno opreme i osoblja koji sudjeluju u produkciji emisije: kamere, tona, režije, voditeljice i operatera. Termin za probu je 18.30 i ona se u pravilu odvija do 18.45 sati, da bi se osiguralo dovoljno vremena za uklanjanje eventualnih tehničkih problema.

Direktni prijenos izvlačenja je u 19.15, tijekom kojeg upravo zahvaljujući podacima snimljenima na DVD-u odmah saznajemo imamo li dobitnika jackpota, ali i svih ostalih dobitaka', navodi glasnogovornica Jazić, ističući da probno snimanje, jednako kao i izvlačenje, nadgleda tročlana komisija HL-a, javni bilježnik i predstavnik Ministarstva financija.

'Što se tiče prakse u svijetu koju navodite, morate znati da te lutrije posjeduju vlastitu infrastrukturu za snimanje i emitiranje izvlačenja, koje nije dislocirano kao što je to u našem slučaju. Naime, iz svih navedenih detalja jasno je da se najveći dio vremena odnosi upravo na TV produkciju i direktni prijenos emisije, kao i povratnu informaciju o dobitnicima i dobicima, koju osiguravamo neposredno nakon izvlačenja dobitne kombinacije', zaključuje Ana Jazić za Slobodnu Dalmaciju.

No, unatoč tome, Hrvati će i večeras napeto iščekivati dobitnu kombinaciju jer malotko je imun na rekordni jackpot od 53 milijuna kuna.