PROTOKOLARNA OMAŠKA

Zašto se Boras naljutio: Leko rektora predstavio kao 'starog kršćanina'

03.12.2015 u 18:00

Bionic
Reading

Nakon što je na današnjoj konstituirajućoj sjednici Sabora RH rektor zagrebačkog Sveučilišta i predsjednik Rektorskog zbora Damir Boras nezadovoljan protokolarnim smještajem stojećki popratio tijek sjednice, iz saborske službe za medije doznajemo kako je Boras inzistirao da sjedi u prostoru predviđenom za sve tri grane vlasti, zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast, a ne na galeriji gdje su prema protokolu smješteni visoki uzvanici i gosti. Borasa je, pak, predsjednik Sabora Josip Leko predstavio kao vjerskog predstavnika, iako je on došao u svojstvu rektora Zagrebačkog sveučilišta

Budući da se radilo o konstituirajućoj sjednici, a ne svečanoj sjednici, rektor zagrebačkog Sveučilišta je prema već ustaljenom protokolu smješten na galeriji, kazala je za tportal voditeljica saborske službe za medije Marina Buntić Juričić, napomenuvši kako Hrvatski sabor ima pomno razrađen protokol koji se mora dosljedno slijediti prema unaprijed donesenim pravilima. Takav raspored sjedenja može se mijenjati tek ukoliko se radi o svečanim sjednicama, a ne konstituirajućim poput današnje, naglasila je Buntić Jurčić.

‘Protokol Hrvatskog sabora je vrlo jasan i precizan te ga nitko ne može kršiti prema vlastitom nahođenju’ zaključila je voditeljica saborske službe.

Ipak, predsjedniku Sabora Josipu Leki potkrala se greška prilikom Borasovog predstavljanja te ga je, što je vidljivo iz fonograma sjednice, predstavio kao ‘predstavnika Hrvatske stare katoličke crkve’ što ne odgovara u potpunosti istine budući da je rektor predsjednik Sinodalnog vijeća Starokatoličke crkve. Budući je Boras laik i kao takav ne može biti službeni predstavnik neke crkve, greškom je određeno da tijek sjednice poprati među religijskim predstavnicima, iako je on stigao na konstituirajuću sjednicu kao rektor.

Podsjetimo, Borasa je, kako neslužbeno doznajemo, u tolikoj mjeri naljutio raspored sjedenja da je najavio i službenu pritužbu zbog neodgovarajućeg tretmana, dodajući kako se ne radi o taštini nego ozbiljnom propustu Sabora.